Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Limburgse leerlingen enthousiast over het fietspromotieproject

Datum nieuwsfeit: 21-03-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Limburg
Zoek soortgelijke berichten

Provincie Limburg

Kiek Oet! is een succes (083)
Leerlingen enthousiast over het fietspromotieproject

Het fietspromotieproject Kiek Oet! is een succes. Dit blijkt uit de tussentijdse evaluatie waarvan Gedeputeerde Staten kennis hebben genomen. De opmerkingen van scholen en leerlingen zijn zeer positief. Zowel de opzet van het project als de uitvoering ervan worden veelvuldig geprezen.

Omdat het moeilijk is gedragsverandering in 1,5 jaar te meten, is besloten om in de evaluatie twee zaken mee te nemen. Op de eerste plaats de effectmeting naar de kennis van scholieren. Ten tweede de opmerkingen van scholen en leerlingen zelf.

Uit de effectmeting komen o.a. de volgende punten naar voren:
* Leerlingen die de voorstelling hebben bijgewoond, scoren hoger op stellingen als:

+ ik weet dat je je aan bepaalde regels moet houden als ik in het verkeer ben;

+ ik weet dat ik een boete kan krijgen als ik me niet aan bepaalde regels houd;

+ ik heb wel eens gehoord van een "dode hoek" (na de voorstelling weet bijna 100% van de leerlingen wat de dode hoek is, voor de voorstelling was dit 58%).
* Leerlingen die de voorstelling hebben bijgewoond oordelen duidelijk positiever over de vervoersmogelijkheid per bus;
* Leerlingen die de voorstelling hebben gezien, geven met ca. 28% meer aan, dat zij wel eens naar verkeersprogramma's kijken op TV;
* Bij leerlingen die geen kiek-out voorstellingen hebben gezien, valt op dat men vaker met de walkman op fietst.

De opmerkingen van scholen en leerlingen zijn zeer positief. Zowel de opzet van het project als de uitvoering ervan worden veelvuldig geprezen. De positieve reacties van scholen en leerlingen geven aan dat de methode die gehanteerd wordt een effectieve, leuke en aansprekende methode is. Nog steeds blijven de aanmeldingen van scholen binnenkomen om op de lijst van voorstellingen van het Kiek Oet! project te staan. In 2003 zijn nog 25 voorstellingen gepland.

Het project Kiek Oet! is een stimuleringsproject in het kader van vervoersmanagement. Door middel van ludieke theatervoorstellingen door de Bomba Brothers vindt gedragsbeïnvloeding plaats via het proces van kennis, houding en gedrag.

Kiek Oet! is er enerzijds opgericht leerlingen bewust te maken van de fiets en daarmee te voorkomen dat leerlingen met de auto naar school worden gebracht. Anderzijds richt het project zich op het voorkomen dat de leerlingen van nu, later kleine ritten met de auto gaan maken die ook gefietst kunnen worden.
21-3-2003 16:23

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie