Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

CNV Metaaltechniek tevreden met akkoord cao kleinmetaal

Datum nieuwsfeit: 26-03-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Metaaltechniek is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

26-03-2003

CNV Metaaltechniek tevreden over principeakkoord kleinmetaal

De nieuwe cao voor de 380.000 werknemers in de metaal en technische bedrijfstakken is een evenwichtige. Er is niet alleen aandacht voor de loonsverhoging, maar ook voor herintreding van zieke werknemers en employability. Dit vindt CNV Metaaltechniek van de nieuwe cao.

Werknemers in de metaal en technische bedrijfstakken krijgen er de komende 25 maanden in totaal 4,7 procent loonsverhoging bij plus een eenmalige uitkering van 1,75 procent. Deze laatste wordt gegeven in september 2003. Daarna volgt op 1 februari 2004 een loonsverhoging van 2,5 procent en op 1 februari 2005 een loonsverhoging van 2,2 procent. De eenmalige uitkering in 2003 wordt gegeven om de kosten van de pensioenen te beheersen.
Jongeren gaan er extra op vooruit. Dit jaar stijgen de loonschalen van vmboers met 3 procent extra.
Verder is er een aanvullende afspraak gemaakt de BBL-leerlingen in de elektrotechniek (RBOC). Zij hebben in verhouding veel (vaak onbetaalde) praktijkscholing. De afspraak is dat deze leerlingen ook salaris krijgen voor de praktijkdagen. In de toekomst zal deze regeling verder worden uitgewerkt voor andere leerlingen in de Technische Installatie.

Herintreding en langdurige ziekte

Wanneer de nieuwe WAO-wetgeving duidelijk is, overleggen CNV Metaaltechniek en de werkgevers over de vraag of de cao moet worden aangepast. Wanneer de cao is aangepast, wordt het inleveren van een vakantiedag bij de tweede ziekmelding geschrapt. Hiermee heeft de bond een belangrijk punt binnen gehaald.
Heel lang is onderhandeld over de rechten van werknemers die herintreden. Hier is uiteindelijk het volgende uitgekomen. Wanneer een werknemer bij zijn eigen of een andere werkgever herintreedt, hij verzekerd is van de volgende zaken. Tijdens een periode van detachering of proefplaatsing in het kader van reïntegratie behoudt de werknemer alle rechten en arbeidsvoorwaarden van de eigen (uitlenende) werkgever.
Bij aanvaarding van een passende lagere (betaalde) functie krijgt de werknemer een persoonlijk toeslag (PT) die het verschil overbrugt tussen het "oude" en "nieuwe" salaris. Na 24 maanden wordt deze PT afgebouwd met de helft van de loonsverhoging zoals die in de cao is afgesproken.
Wanneer de werknemer op inhoudelijke gronden een second opinion aanvraagt krijgt hij 70 procent van zijn laatst verdiende salaris uitbetaald, over de periode dat de second opinion duurt. Wanneer de werknemer in het gelijk wordt gesteld krijgt hij/zij de resterende 30% uitbetaald. De duur van de second opinion mag niet langer dan vier weken zijn.

Employability

CNV Metaaltechniek heeft verder bereikt dat oudere werknemers boven de 45 jaar drie scholingsdagen extra krijgen. Daarnaast wordt er een heffing ingesteld, waaruit de kosten van procedures voor erkenning van verworven kwalificaties kunnen worden bekostigd, evenals studievouchers.

Rijswijk, 25 maart 2003

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie