Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Portret van Zeeuwse dominee bij Sotheby's

SOTHEBY'S
Press Release

Achterglasschildering door Jonas Zeuner, Portret van dominee Alberti, bij Sotheby's

Op woensdag 26 maart 2003 komt bij veilinghuis Sotheby's een bijzonder portret onder de hamer van dominee Ericus Fredericus Alberti, die beroepen was in achtereenvolgend Den Haag, Zierikzee, Dordrecht en Amsterdam.

Alberti is afgebeeld, zittend aan een tafel in zijn bibliotheek, met een bijbel opengeslagen op Johannes 1, vers 17. De schildering draagt de inscriptie ERICUS FRIDERICUS ALBERTI, Gebooren te Emmerik den 26 May 1724 Tot Leraar beroepen in de Gemeente Toegedaan de Onveranderde Augsburgse Geloofsbelijdenis te Zirikzee den 7 Maart 1744. Te Dordrecht den 16 feb: 1746 Te Amsterdam den 25 Jan: 1765.

Het betreft een zogenaamde verre églomisé of achterglasschildering, die gemaakt werd door de vermaarde achterglasschilder Jonas Zeuner. Zeuner werd geboren in het Duitse Kassel op 7 november 1727 en verhuisde in 1750 naar Amsterdam en bleef daar de rest van zijn leven wonen (hij overleed in 1814). Ergens tussen 1750 en 1770 begon hij met het vervaardigen van de achterglasschilderingen, waarmee hij wereldberoemd is geworden. Zeuner gebruikte hiervoor een gemengde techniek van glasschildering en verre églomisé - een techniek die gebruik maakt van zilver en goudblad waarop hij zijn ontwerp maakte.

Voor zijn afbeeldingen liet Zeuner zich graag inspireren door bestaande gravures van andere kunstenaars. Zeker is dat Zeuner drie predikanten heeft geportretteerd, de dominees Wesseling, Klepperbein en Alberti. Ericus Alberti predikte in het dorpje Toegedaan nabij Den Haag, en verhuisde vervolgens naar Zierikzee in 1744, naar Dordrecht in 1746 en naar Amsterdam in 1768.

Op de achterglasschildering is dominee Alberti en de bijbel uitgevoerd in zilver en de rest van de afbeelding in goud. Het werk meet 35 bij 28,5 cm en is gesigneerd Zeuner. De geschatte waarde bedraagt EUR10.000-15.000.

Kijkdagen: 21 t/m 23 maart, dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur Veiling: Woensdag 26 maart vanaf om 10.30 uur Catalogus AM0879, EUR20

<>

Met vriendelijke groet,

Diana Ridderikhoff

Press Office / Marketing
Sotheby's Amsterdam
De Boelelaan 30, 1083 HJ Amsterdam
T. +31 20 550 2205 F +31 20 550 2310
E: diana.ridderikhoff@sothebys.com


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie