Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

Adviezen voor huisartsen over vogelpest

Datum nieuwsfeit: 27-03-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap
Zoek soortgelijke berichten

Nederlands Huisartsen Genootschap


Adviezen voor huisartsen over vogelpest (Aviaire influenza type H7N7)

27 maart 2003

De verspreiding van vogelpest is nog niet geheel gestopt. Vaak zijn huisartsen het eerste aanspreekpunt voor vragen van pluimveehouders, gezinsleden en personeel. Ook zijn nog steeds veel mensen betrokken bij het ruimen van pluimvee. In het bijgaande stuk worden kort de voor huisartsen relevante feiten op een rijtje gezet.

Het aviair influenzavirus en pluimvee

Aviaire influenza is een zeer besmettelijke virale aandoening bij pluimvee (kippen, eenden, kalkoenen). Het virus verspreidt zich via luchtwegen, oogvocht en mest. Bij direct contact tussen kippen onderling wordt het virus snel overgedragen. Besmet materiaal als schoeisel, kippenvoer, kippenkratten of andere transportmiddelen kunnen een besmettingsbron vormen voor pluimvee. De incubatie tijd is tien dagen. De ziekte verloopt snel en meestal dodelijk.

Het aviair influenzavirus en de mens

Het vogelpestvirus H7N7 in ongevaarlijk voor de mens. Wel is het virus overdraagbaar van dier op mens. Dit geldt voor de mensen die intensief contact hebben met besmet pluimvee. Het virus kan een conjunctivitis veroorzaken. Deze geneest vanzelf. Sinds kort wordt vermoed dat de beschreven conjunctivitis ook van mens op mens kan worden overgedragen. Dit vermoeden berust op zeer beperkte casuïstiek.

Welke preventiemaatregelen worden aangeraden?

Wanneer iemand die intensief contact heeft met besmet pluimvee, tevens griep heeft, bestaat de theoretische kans dat een kruising ontstaat tussen het humane en het aviaire influenzavirus. Een recombinant uit de twee virussen kan een nieuw, voor mensen zeer besmettelijk, virus vormen waarvoor bij niemand immuniteit bestaat. Er bestaat dan een theoretisch risico op een pandemie. Om dit risico te beperken worden de volgende maatregelen genomen:

Voor allen die betrokken zijn bij de handeling van besmet pluimvee:
* oogbescherming, neusmondmaskers, beschermende kleding, systematisch handenwassen;

* goede hygiëne ook in de thuissituatie (gezin);
* oseltamivir eenmaal daags een tablet van 75 mg, tot twee dagen nadat de blootstelling aan besmet pluimvee is gestopt.

Voor bovenstaande groep plus alle pluimveehouders die wonen in het beschermingsgebied (drie km rond een besmet bedrijf), inclusief hun inwonende gezinsleden en personeel:

* vaccinatie tegen het humaan influenzavirus; deze vaccinatie verloopt voor personen betrokken bij het ruimen van pluimvee via de werkgever.

* bij het optreden van conjunctivitis, bij het begin van de klachten oseltamivir tweemaal daags een tablet van 75 mg gedurende 5 dagen.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het ministerie van VWS (www.minvws.nl).

© NHG, maart 2003

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie