Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

NU91 sluit zich aan bij ICN-positie inzake gewapende conflicten Irak

Datum nieuwsfeit: 27-03-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NU'91

Oorlog in Irak: NU91 sluit zich aan bij ICN-positie inzake gewapende conflicten

De International Council of Nurses (ICN), waarvan NU91 lid is, stelt zich samen met de World Medical Association, de International Confederation of Midwives, de World Confederation of Physiotherapy, en de Federation of the International Dentists teweer tegen alle vormen van gewapend conflict. Dat geldt dus ook voor de huidige oorlog in Irak.

De genoemde organisaties willen regeringen en wetgevende instanties eraan herinneren, dat het vooral burgers zijn die lijden onder de gevolgen van gewapende conflicten. Zij wijzen daarbij met name op de catastrofale effecten bij vrouwen en kinderen op mentaal en lichamelijk gebied. Zowel bedreiging met de dood als verwondingen die lijden tot blijvende invaliditeit brengen, in combinatie met verslechtende kwaliteit van water, sanitair en voedsel, ernstige schade toe aan de volksgezondheid van een land. Bovendien vormen ze een voedingsbodem voor epidemieën.

Minstens even belangrijk als de gevolgen van gewapende conflicten voor burgers, vindt NU91 de veiligheid van verpleegkundigen en verzorgen die werken in gebieden waar gewapende conflicten spelen. NU91 dringt er bij alle regeringen op aan de veiligheid van deze zorgwerkers te garanderen. NU91-voorzitter Ria von Bönninghausen: Werken aan de gezondheid van mensen verhoudt zich niet met het voeren van oorlog.

De wereld kent momenteel twaalf miljoen vluchtelingen en zes miljoen mensen die niet naar huis kunnen terugkeren. Volgens de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) komen er elk uur 35 mensen om in gewapende conflicten. In de vorige eeuw zijn er naar schatting 191 miljoen mensen, meest burgers, direct of indirect gedood door oorlogsgeweld.

NU91 is de grootste beroepsorganisatie van verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland. De organisatie behartigt de beroepsvoorwaardelijke belangen van 22.000 leden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie