Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

CNV organiseert gesprek over betere spreiding bouwopdrachten

Datum nieuwsfeit: 31-03-2003
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CNV

CNV: gesprek over betere spreiding van bouwopdrachten

Een betere spreiding van opdrachten in de bouwnijverheid: dat is het thema van een ronde tafelgesprek dat de Hout- en Bouwbond op 31 maart aanstaande organiseert. De bouwnijverheid kampt met een hoge winterwerkloosheid. Een belangrijke oorzaak daarvan is de onevenwichtige spreiding van opdrachten over het jaar. De Hout- en Bouwbond CNV gaat met andere sociale partners en belangrijke opdrachtgevers in gesprek over maatregelen om te komen tot een betere spreiding van het werk.

In het schildersbedrijf en de grond-, water- en wegenbouw worden in het winterseizoen duidenden werknemers ontslagen vanwege gebrek aan werk. Dat brengt hoge kosten met zich mee. Ten eerste voor de samenleving, omdat het leidt tot hogere sociale lasten en een hogere prijs van het bouwproduct. Ten tweede voor de betrokken werknemers. Vaklieden worden teruggeworpen op een uitkering, die ook nog ter discussie staat vanwege de verscherpte toegang tot de WW. Bovendien verkeren ze iedere winter in onzekerheid of ze in het voorjaar weer een baan vinden. Niet zelden is dat voor hen een reden om de bedrijfstak te verlaten. De bedrijfstak verliest daarmee kostbare kennis en ervaring.

De oorzaak van de winterwerkloosheid zit met name in de wijze waarop opdrachten worden verleend. Veel opdrachtgevers laten het werk bij voorkeur in de zomer uitvoeren, hoewel daar technisch gesproken geen noodzaak voor is. Blijkbaar zijn er andere redenen waarom men er toch voor kiest het werk in de zomer te laten doen.

De Hout- en Bouwbond CNV wil dit patroon doorbreken. Daarvoor is de medewerking nodig van alle spelers in de opdrachtverlening. De bond organiseert als eerste aanzet een ronde tafelgesprek met ongeveer twintig mensen die de opdrachtverlening kunnen beïnvloeden. Aan het gesprek nemen Kamerleden deel en vertegenwoordigers van gemeentelijke overheden, ministeries, Rijkswaterstaat, woningcorporaties en bouwpartners.

Het gesprek heeft plaats op maandag 31 maart aanstaande van ongeveer 13.30 tot 17.00 uur op het hoofdkantoor van de bond, Oude Haven 1, 3984 KT te Odijk.

Vertegenwoordigers van de media worden van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Voor nadere informatie:
Johan Slok, 06 - 53642713.

Odijk, 21 maart 2003

21 mrt 03 09:41

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie