Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vreugdesprongen van koeien op biologische melkveebedrijven

Datum nieuwsfeit: 02-04-2004
Vindplaats van dit bericht
Bron: Stichting Wakker Dier
Zoek soortgelijke berichten
Stichting Wakker Dier

Kom kijken: koeien gaan uit hun dak in de wei

Persbericht - 01 april 2004

Stichting Wakker Dier nodigt iedereen uit om aanstaande vrijdag 2 april en zaterdag 3 april vreugdesprongen van koeien te komen kijken op biologische melkveebedrijven. Op diverse plekken in het land zet Wakker Dier in samenspraak met een biologische boer de staldeuren voor het eerst na de winter weer open. Hoewel de koe een introvert dier is, maken ze echte bokkensprongen van plezier als ze na de winter weer de wei in mogen. Wakker Dier pleit al jaren met argumenten en feiten uit wetenschappelijk onderzoek voor het behoud van de weidegang bij koeien. Een vreugdesprong van een koe zegt echter veel meer dan 1000 woorden. Met de actie wil Wakker Dier de aandacht vragen voor de afname van het aantal koeien in de wei. Al 15% van de koeien staan het hele jaar op stal en de koeien die wel naar buiten mogen, doen dat steeds korter. Alleen bij biologische melk ben je er als consument zeker van dat het komt van een koe die buiten heeft gelopen. Weidegang is een verplichting in de biologische landbouw. Uit recent onderzoek blijkt melk van weidekoeien ook gezonder dan melk van stalkoeien. Weidemelk bevat meer rumenzuur en vacceenzuur die remmend werken op kanker en aderverkalking. Koeien worden steeds vaker jaarrond in de stal gehouden omdat dit bijvoorbeeld arbeid bespaart, de boer onvoldoende grond rond de stal heeft of weidegang moeilijk te combineren is met een melkrobot. Nu al staat ongeveer 15% van de koeien het hele jaar op stal en staan de andere koeien steeds korter in de wei. Landbouworganisatie LTO geeft in een nota zelfs aan dat bij ongewijzigd beleid in de toekomst 60-80% van de koeien de buitenlucht niet meer zal zien. Een boer bespaart hiermee maximaal een halve eurocent per liter melk. Omdat tegenwoordig honderdduizenden liters melk per jaar worden geproduceerd kan dit een groot bedrag worden, waarvoor compensatie nodig is in de vorm van een hogere melkprijs. Bij melkverwerkende bedrijven, supermarkten en overheid ontbreekt echter (prijs)beleid om de koe in de wei te behouden. Door deze impasse beslissen er dagelijks boeren om de koeien voortaan niet meer de wei in te laten.

Voor het welzijn en de gezondheid van de koe is weidegang erg belangrijk. In bijna alle weersomstandigheden kiest een koe zelf voor een frisse neus in de wei boven de stal. Weidekoeien hebben ook minder last van uierontsteking, pootgebreken en klauwontstekingen en een betere vruchtbaarheid. Deelnemende bedrijven en tijden: Vrijdag 2 april om 10.30 uur Koos van der Laan, van Teylingenweg 172 in Kamerik (prov.Utrecht) Zaterdag 3 april:
Familie Martens, Gommelsestraat 30 in Biezenmortel (Brabant) om 14 uur

Fam. Van de Voort, Postweg 110 in Lunteren (Gelderland) om 14 uur Fam. Busger, Wierdenseweg 28 in Enter (Overijssel) om 9.30 uur Fam.Boer, J.P.Santeeweg 100 in Nietap (Groningen) om 12.30 uur


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie