Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Beperkt aantal vrijmarktplaatsen op Koninginnedag in Nieuwegein

Datum nieuwsfeit: 14-04-2004
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Nieuwegein
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Nieuwegein

Beperkt aantal vrijmarktplaatsen op Koninginnedag

De veiligheidsmaatregelen die de gemeente vorig jaar heeft getroffen rond de Koninginnedagviering op het Muntplein (Batau) en in Vreeswijk, zijn ook dit jaar van kracht.
Tijdens de Koninginnedag van 2002 bleek dat de bereikbaarheid van deze gebieden voor hulpverlenende diensten zeer slecht was. In combinatie met de grote drukte ontstonden er onveilige situaties. Net als vorig jaar zal de Batauweg tussen de Heemraadsweide en Batenburg volledig worden afgesloten. Ook het aantal plaatsen voor de 'vrije' vrijmarkt zal ongeveer hetzelfde zijn als vorig jaar. De gemeente roept bezoekers op zoveel mogelijk per fiets of openbaar vervoer te komen. De politie zal strenger controleren op fout parkeren.

De situatie op het Muntplein was tijdens de Koninginnedag van 2002 onveilig. De brandweer, politie of ambulancediensten hadden in noodgevallen nooit tijdig op de juiste plek kunnen komen. Ook was er onduidelijkheid over de plaatsen waar de (georganiseerde) Vlaamse markt precies kon worden gehouden en waar de (niet-georganiseerde) vrijmarkt. Handhaving verliep daardoor stroef. Ook de (georganiseerde) Koninginnedagmarkt en (niet-georganiseerde) vrijmarkt in Vreeswijk hadden te kampen met problemen op het gebied van parkeren, handhaving en over de plaatsen waar de markten precies konden worden gehouden. De gemeente Nieuwegein wil dat daarom anders. Veiligheid van verkopers en bezoekers staat voorop.

Maatregelen Batau/Muntplein


* Het deel van de Batauweg tussen de Heemraadsweide en de Batenburg wordt op vrijdag 30 april van 03.00 uur ´s morgens tot ongeveer 18.00 uur ´s middags afgesloten. Dit stuk wordt vrijgehouden voor hulpverlenende diensten. Ook de Dukatenburg wordt afgesloten in verband met de toegang voor hulpverlenende diensten.

* De indeling van het gebied voor de Vlaamse markt (georganiseerd door buurtcentrum ´t Klokhuis), voor de vrijmarkt en voor het parkeren is hetzelfde als vorig jaar. De indeling wordt een dezer weken gepubliceerd in de vorm van een kaartje op de gemeentepagina van de Molenkruier. Ook wordt het op Koninginnedag bekend gemaakt via borden en folders.

* Er zijn dit jaar ongeveer net zo veel plaatsen voor de vrijmarkt als vorig jaar. Als alle plaatsen vol zijn, zullen de mensen die geen plek meer kunnen vinden, hun spullen van het terrein moeten verwijderen. De ruimte voor de Vlaamse markt die buurtcentrum ´t Klokhuis organiseert, blijft gelijk.

* De vrijmarkt zal gedeeltelijk plaatsvinden op het parkeerterrein van het Muntplein. Donderdagavond 29 april om 22.00 uur moeten alle auto's van de vier parkeerplaatsen van het Muntplein zijn verwijderd. Omwonenden worden hierover door de gemeente benaderd.
* Deelnemers aan de Vlaamse markt en de vrijmarkt mogen pas vanaf 30 april om 03.00 uur hun plaats innemen. Als er eerder een plaats wordt ingenomen, moeten deze worden opgebroken en worden verwijderd.
* Op 30 april worden ná 03.00 uur ´s nachts alleen auto´s van deelnemers aan de Vlaamse markt op het terrein toegelaten. (De deelnemers krijgen hiervoor een pasje). De auto´s moeten om 09.00 uur zijn verwijderd.
* Deelnemers aan de vrijmarkt mogen niet met hun auto op het terrein komen.

* De politie zal strenger dan voorheen controleren op fout parkeren. Verkeerd geparkeerde auto's kunnen worden weggesleept.
* De gemeente roept bezoekers op niet met de auto te komen. Als u er toch voor kiest de auto te nemen, kunt u deze parkeren op parkeerterrein Blokhoeve. Vanaf hier kunt u de sneltram nemen naar Batau.
* Het terrein van De Baten wordt hermetisch afgesloten. Gezien de resten van het gebouw die er nog liggen, onder andere funderingspalen met ijzers erin, is het terrein zeer gevaarlijk.

Maatregelen Vreeswijk


* Een deel van Vreeswijk in de omgeving van de Handelskade en de Dorpsstraat wordt afgesloten voor alle verkeer, vanaf vrijdag 30 april om 03.00 uur ´s morgens tot ongeveer 18.00 uur ´s middags. Dit zijn dezelfde straten als vorige jaren. De Dorpsstraat wordt al op donderdag 29 april om 18.00 uur afgesloten. Een gedeelte van de ventweg op de Handelskade wordt afgesloten vanaf 21.00 uur.
* Deelnemers aan de Koninginnedagmarkt en de vrijmarkt mogen pas vanaf 30 april om 03.00 uur hun plaats innemen. Als er eerder een plaats wordt ingenomen, moeten deze worden opgebroken en worden verwijderd.
* Op 30 april worden ná 03.00 uur ´s nachts alleen auto´s van deelnemers aan de Koninginnedagmarkt op het terrein toegelaten. (De deelnemers krijgen hiervoor een pasje). De auto´s moeten om 09.00 uur zijn verwijderd.

* Deelnemers aan de vrijmarkt mogen niet met hun auto op het terrein komen.

* Het aantal kramen van de Koninginnedagmarkt (georganiseerd door buurthuis Vreeswijk) zal hetzelfde zijn als vorig jaar. In de Dorpsstraat komen de kramen van de Koninginnedagmarkt op de Loswal en langs het hek van de Barbarakerk te staan. Langs het hek zijn dus géén vrijmarktplaatsen beschikbaar.

* De Koninginnedagmarkt zal op hetzelfde deel van de Handelskade plaatsvinden als vorig jaar het geval was. De kramen komen dus weer in het gras langs het water te staan en op de Ventweg ten Noorden van de Dunantlaan. In verband met de veiligheid wil de brandweer geen kramen toelaten op de ventweg.

* Een dezer weken wordt op de gemeentepagina in de Molenkruier een kaartje gepubliceerd waarop de indeling van het gehele terrein is te zien. Die indeling wordt op Koninginnedag ook bekend gemaakt met borden en folders.

* De politie zal strenger dan voorheen controleren op fout parkeren. Verkeerd geparkeerde auto's kunnen worden weggesleept.

Meer informatie?


* Op Koninginnedag zullen politie en stadswachten aanwezig zijn om naleving van de regels in de gaten te houden. Voor eventuele vragen over de locaties van de (niet-georganiseerde) vrijmarkt kunt u bij hen terecht.

* Mensen die een kraam willen huren op de (georganiseerde) Vlaamse markt op het Muntplein, kunnen contact opnemen met buurtcentrum ´t Klokhuis, via telefoon 030-603 22 50.

* Mensen die een kraam willen huren op de (georganiseerde) Koninginnedagmarkt in Vreeswijk, kunnen contact opnemen met Kees Laagland van het Oranjecomité Vreeswijk, telefoon 030-606 44 73.
* Mensen die voorafgaand aan 30 april meer informatie willen over de openbare orde en de verkeersmaatregelen, kunnen terecht bij Ruud de Wijs van de gemeente Nieuwegein, telefoon 030-607 15 94.

Invoerdatum 14-4-2004


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie