Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Langharig werkschuw tuig op Mega Platen & CD Beurs Utrecht

Amsterdam Record Convention

Mega Platen & CD Beurs - Jaarbeurs Utrecht

Langharig werkschuw tuig tentoongesteld

UTRECHT, 20040303 -- 'Langharig werkschuw tuig!' - dat kon je als jonge man eind jaren '60 al naar je hoofd geslingerd krijgen als je haar meer dan twee centimeter over je kraag hing. Dan was je ongetwijfeld een van die hippies die van beatmuziek hield, Hitweek las, naar popfestivals ging, sympathiseerde met de provo's en tegen de oorlog in Vietnam was. Hoe groot de invloed van deze jeugdcultuur is geweest valt te zien op de gelijknamige expositie tijdens de Mega Platen & CD Beurs op zaterdag 17 en zondag 18 april in de Jaarbeurs in Utrecht.Twee keer per jaar wordt in de Utrechtse Jaarbeurs de grootste platenbeurs ter wereld gehouden. De 450 stands met vinyl, cd's en andere muzikale verzamelobjecten beslaan een derde deel van de Verzamelaarsjaarbeurs. Tijdens de meest recente tweedaagse platenbeurs in november trokken er maar liefst 43.000 mensen voorbij. Zowel bezoekers als standhouders komen van over de hele wereld op de beurs in Utrecht af. Vast onderdeel van de Megabeurs is de expositie.

Voor 'Langharig werkschuw tuig' is geput uit de archieven van de popfestivals Flight to Lowlands Paradise I en II, die in 1967 en '68 in de Jaarbeurs in Utrecht werden gehouden. En het archief van Hitweek, het legendarische tijdschrift voor hippe jongeren dat verscheen tussen 1965 en 1969. Het gaat vooral om grafisch werk, veel flyers, posters, foto's, brieven, origineel werk van Willem de Ridder en Marijke Koger - die als lid van het duo Seemon en Marijke onder meer het Apple hoofdkwartier van de Beatles in Londen beschilderde. Van de Flights to Lowlands is alles bewaard gebleven, van de posters tot de toegangskaartjes, en van het draaiboek van de organisatie tot contracten met de popgroepen. Alles even psychedelisch en ludiek! Het geheel is aangevuld met foto's en posters van andere popfestivals, muziek en veel biografisch materiaal over langharig werkschuw tuig.

Speciaal voor de Megabeurs komen twee eigentijdse Amerikaanse ontwerpers van concertposters over: Darren Grealish en Tara McPherson. Zij borduren voort op de psychedelische stijl van de sixties met hun affiches voor onder meer de White Stripes, de Strokes, Queens of the Stone Age, Beck en PJ Harvey. Uiteraard nemen ze een grote selectie posters mee.

'Verzameld werk' is een nieuw onderdeel in het programma van de Mega Platen & CD Beurs. Bekende Nederlanders komen platen draaien uit hun collectie. Ditmaal nemen Johan Derksen, Def P, De Moordgasten, Gijsbert Kamer en Egbert Jan Weeber plaats achter de draaitafels. Abolute ster-dj is ex-Mr. Mojo Willem Venema, die hier helemaal zijn eigen voorkeur zal volgen. Via de Beatclub komt het Bat-tastisch Dynamische Duo Batman & Robin langs. Allen zijn regelmatige bezoekers van de beurs.

De beurs zelf vormt ook in april een 2,5 kilometer lange wandeling, die voor iedere verzamelaar iets te bieden heeft. Een groot aanbod aan vinyl, dat in verzamelaarkringen de cd nog steeds niet verdrongen heeft. Maar ook cd's zijn er in alle prijscategorieën en muziekstijlen te vinden. Fanclubs van diverse artiesten zijn vertegenwoordigd, evenals standhouders met rockmemorabilia, tijdschriften, video's, foto's, posters en handtekeningen. Voor film- en science-fiction liefhebbers is er eveneens een grote keus.

De Mega Platen & CD Beurs is op zaterdag geopend van 9.00 tot 18.00 uur en op zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie is ARC Productions overdag te bereiken op telefoonnummer 0229 - 213891. Of raadpleeg de internetsite: www.recordplanet.nl
Bij alle ANWB-kantoren zijn toegangskaarten in de voorverkoop verkrijgbaar.
De Jaarbeurs Utrecht ligt op loopafstand van het station Utrecht CS en er is volop parkeergelegenheid.

info Mega Platen & CD Beurs:
www.recordplanet.nl

info VerzamelaarsJaarbeurs:
www.verzamelaarsjaarbeurs.nl

info Darren Grealish:
www.darrengrealish.com

info Tara McPherson:
www.taramcpherson.com

info Beatclub (Batman & Robin)
www.underthehat.net

ARC
Postbus 2130 - 1620 EC Hoorn
Tel. 0229 213891 - Fax. 0229 235738
Email: info@mmmarc.com


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie