Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Debat - Islam uit het publieke domein

Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Persbericht

Rotterdam, 8 april 2004

COMMOTIE OM DE HOOFDDOEK

Debat - Islam uit het publieke domein?

Debat in Zaal de Unie

Dinsdag 20 april, 20.00 uur

PANEL: Meindert Fennema, hoogleraar Migratie en Etnische studies UvA; Barry Madlener, gemeenteraadslid Leefbaar Rotterdam; Famile Arslan, advocate in Den Haag; Bart Jan Spruyt, directeur van de Edmund Burke Stichting.

GESPREKSLEIDER: Liesbeth van der Kruit. COLUMN: Carrie.

In Nederland, en daarbuiten, woedt al geruime tijd een verhitte discussie over zichtbare religieuze uitingen. Met die zichtbare uitingen wordt op de eerste plaats gedoeld op door islamitische vrouwen gedragen hoofddoeken. Hoewel de discussie in principe over álle religieuze symbolen gaat, staat toch steeds de islam centraal. Leefbaar Rotterdam probeerde tevergeefs vrouwen met hoofddoeken uit het Rotterdamse ambtelijk apparaat te weren en een LPF-voorstel voor een hoofddoekverbod in openbare ruimten, sneuvelde in de Tweede Kamer.

Zijn deze voorstellen, en de discussie daarover, een aanwijzing voor een groeiend verlangen in Nederland om geloof en geloofsuitingen buiten het publieke domein te plaatsen en te houden?

Voorstanders van het beperken van religieuze uitingen argumenteren dat neutraliteit van de staat in een multiculturele samenleving noodzakelijk is om gelijkheid, saamhorigheid en sociale cohesie te stimuleren. Tegenstanders van dergelijke beperkingen beredeneren dat in diezelfde multiculturele samenleving de staat juist een reflectie moet zijn van de diversiteit onder haar onderdanen, waarbij er wél ruimte is voor geloofsuitingen.

Onder leiding van Liesbeth van der Kruit zal de positie van de islam in het publieke domein worden bediscussieerd. Is het verbannen van de islam, en dan met name zichtbare uitingen, uit het publieke domein bevorderend voor de interactie tussen burgers binnen het publieke domein? Of zorgt dit juist voor gevoelens van uitsluiting van moslims en dus meer ongemak en ergernis in de samenleving? Kan een overheid van burgers eisen hun geloof als een pure privé-kwestie te beschouwen, die alleen binnenskamers een rol speelt? Of moeten we vooral ruimte geven aan uitingen van religie in het publieke domein en moet een gesluierde ambtenaar dus geen probleem zijn?

Na een intermezzo met praktijkdeskundige Cindy van den Bremen, ontwerpster van hoofddoeken, kan de zaal reageren op het panel.

Plaats: Zaal de Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam Toegang: gratis

Reserveren: sterk aanbevolen, via www.dethermometer.nl of (reserveringen@dethermometer.nl) of (010) 433 35 34 (ma. t/m vr. van 11.00-17.00 uur)

Informatie: RKS, Mira van Kuijeren, (010) 433 58 33 of LBR, Jeroen Visser, (010) 201 02 01

DE THERMOMETER is een samenwerkingsverband van het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR), de Stedelijke Adviescommissie Multiculturele Stad (SAMS), Studium Generale Erasmus Universiteit en de Rotterdamse Kunststichting (RKS).

DE THERMOMETER is een debatserie waarin de temperatuur van het maatschappelijk klimaat in stad en land wordt gemeten. Gekeken wordt naar de praktische bruikbaarheid van politieke ideeën en theorieën.

Zie: www.dethermometer.nl


--------------------------

LBR

Schaatsbaan 51

3013 AR Rotterdam

Tel: 010-2010201

Fax: 010-2010222

Internet: www.lbr.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie