Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gehandicaptenorganisaties willen naar rechter

Datum nieuwsfeit: 22-04-2004
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Gehandicaptenorganisaties willen naar rechter

De CG-Raad, en de Federatie van Ouderverenigingen (FvO) stappen naar de rechter als staatssecretaris Ross-van Dorp blijft vasthouden aan de kilometerlimieten bij Valys. De organisaties dringen aan op een spoedoverleg met de staatssecretaris en willen daarmee alsnog voor elkaar krijgen dat de onrechtmatige limieten ongedaan worden gemaakt.

Duizenden mensen zijn niet meer in staat hun familie of kennissen te bezoeken, hun sport of hobby uit te oefenen of vrijwilligerswerk te verrichten. Dit is een ernstige inbreuk op hun bewegingsvrijheid en in strijd met het Europees verdrag van de rechten van de mens, meldt de CG-Raad.

Sinds 1 april is er voor veel mensen met een beperking behoorlijk veel veranderd. Voor die datum konden zij tegen een tarief gelijk aan het openbaar vervoer onbeperkt gebruik maken van het bovenregionaal vervoerssysteem, TraXX. Uiteraard moesten zij wel kunnen aantonen dat zij niet met het gewone openbaar vervoer konden reizen. Staatssecretaris Ross-van Dorp heeft in het nieuwe systeem kilometerlimieten aangebracht. Dit houdt in dat mensen die door hun beperking niet met de trein kunnen reizen een budget van 900 kilometer per jaar toegewezen krijgen. Mensen die nog wel met de trein kunnen reizen krijgen een budget van 450 kilometer per jaar. Ze betalen wel EUR 0,16 per kilometer. Als het budget op is, kan de pashouder tegen een kilometertarief van EUR 1,25 reizen. De belangenorganisaties vinden de kilometerlimieten en de tarieven volstrekt onaanvaardbaar. Zij vinden dat mensen met een beperking zich moeten kunnen verplaatsen onder gelijke condities als andere gebruikers van het openbaar vervoer. Dat is nu niet meer het geval en daarmee handelt de Staat in strijd met internationaal rechtelijke bepalingen, aldus de CG-Raad.

De verschillende acties hebben niet tot het gewenste resultaat geleid. De staatssecretaris blijft vasthouden aan de limieten en ook de Tweede Kamer wist in de debatten van enkele weken geleden niet een echte vuist te maken. De meeste fracties erkenden wel de ernstige gevolgen van het nieuwe systeem, maar een krappe meerderheid (CDA, VVD en LPF) steunde uiteindelijk toch het beleid van Ross-van Dorp.

De CG-Raad en FvO vinden het moreel onaanvaardbaar dat mensen met een beperking uitgesloten worden van voorzieningen die voor anderen wel beschikbaar zijn. Nu zij geen gehoor vinden bij de politiek, lijkt nog maar een weg te gaan, namelijk de stap naar de rechter. 22 april 2004

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: (vsn@vsn.nl) - Postbank 1422400


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie