Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VLD stuurt minister Dewael naar huis: Patrick, doe uw huiswerk

Datum nieuwsfeit: 05-05-2004
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht


Persmededeling van CD&V

5 mei 2004

VLD STUURT MINISTER DEWAEL NAAR HUIS:
PATRICK, DOE UW HUISWERK!

Deze namiddag werd een tweede poging ondernomen om in de verenigde commissie Binnenlandse Zaken en Justitie, het ontwerp voor een Nationaal Veiligheidsplan 2004-2007 en de bijhorende Kadernota Integrale Veiligheid, te bespreken. De vorige bespreking werd immers verdaagd, wegens het te laat ter beschikking stellen van de Kadernota aan het Parlement, niettegenstaande de documenten al op 30 maart 2004 klaarlagen op het kabinet Justitie.

Vandaag bij het aanvangen van de bespreking, stelde de commissie vast dat nog steeds niet alle documenten voorhanden zijn. Zo ontbrak het advies van de Federale Politieraad over dit Nationale Veiligheidsplan. Dit advies is wettelijk verplicht volgens de wet op de geïntegreerde politie en dient gelijktijdig met het ontwerp bezorgd te worden aan het Parlement. In dat advies moet de Federale Politieraad zich uitspreken over de uitvoerbaarheid van het Nationale Veiligheidsplan. Een essentieel document dus.

Toen Kamerlid Dirk Claes, de Minister van Binnenlandse Zaken confronteerde met het ontbreken van het document, reageerde de Minister erg verbaasd. De Minister wist dat het advies er niet bijzat, maar was blijkbaar niet op de hoogte dat het document wettelijk vereist is. De wet voorziet overigens, dat het de Minister zelf is die dit advies aanvraagt.

Verder bleek uit het antwoord van de Minister dat de Federale Politieraad al een tijd niet meer is samengekomen, omdat er geen voorzitter meer is aangesteld. Naar verluidt is de Federale Politieraad al twee jaar niet meer samengekomen. Niet echt verwonderlijk dat er dan geen advies is.

Door de nonchalance van Minister Dewael bestaat er vandaag enkel een Nationaal Veilgheidsplan op papier, dat niet voorgelegd is aan de mensen in het veld en dat daardoor niet besproken kan worden Parlement. In deze tijden van internationaal terrorisme mag je van de regering toch verwachten dat zij ernstig bezig zijn met de veiligheid van ons land en hun werk nauwgezet doen.

Ook voor de aanwezige VLD'ers was de maat vol. Zij kregen het schaamrood op de wangen en stuurden hun minister terug naar af, met de opdracht zijn huiswerk over te doen. Derde keer, goede keer? Wordt vervolgd ?

Dirk Claes

© CD&V - Wetstraat 89 - 1040 Brussel


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie