Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sotheby's veilt de Collectie van Galen

SOTHEBY'S
Press Release

De Collectie Graf von Galen
Vier eeuwen historie uit kasteel Assen

Op woensdag 5 mei 2004 veilt Sotheby´s Amsterdam een particuliere collectie met een beroemde naam. Het is de collectie van de grafelijke familie Von Galen. De veiling omvat ruim 400 voorwerpen waarbij schilderijen, prenten, meubelen, beelden, porselein, kostuums en kunstvoorwerpen, afkomstig uit het familieslot Haus Assen dat dichtbij de Nederlands-Duitse grens is gelegen. De voorwerpen schetsen een fascinerend beeld van het dagelijks leven van een adellijk geslacht, en van de mode en smaak van de voorbije tijden.

In de loop der eeuwen bracht de familie een aantal invloedrijke telgen voort, zowel op politiek gebied als in geloofszaken. Tot de bekendste leden van deze illustere familie kunnen worden gerekend:

De Nederlandse admiraal Jan van Galen (1604-1653) Jan van Galen werd geboren in 1604 in Essen. Op 26-jarige leeftijd voerde hij reeds het commando over zijn eerste schip. Van Galen werd konvooikapitein in dienst van de stad Amsterdam en opereerde onder Maarten Harpertsz Tromp tegen de Spanjaarden. Hij onderscheidde zich in de slag bij Duins (1639) en in de continue strijd tegen de Duinkerker en Barbarijse zeerovers. Tot het einde van de Tachtigjarige Oorlog (1648) bleef hij konvooien beschermen. Bij het uitbreken van de Eerste Engelse Oorlog in 1652 aanvaardde hij het opperbevel van het eskader van de Hollandse vloot in de Middellandse Zee. Hij behaalde een glorieuze overwinning op de Engelsen in de Slag bij Livorno, maar raakte zwaar gewond. Ondanks een toegewijde verzorging in het huis van de consul in Livorno overleed hij op 13 maart 1653 aan zijn verwondingen. Zijn stoffelijke overschot werd met veel pracht en praal bijgezet in een imposante marmeren graftombe in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. In de veiling wordt een mooi paar portretten aangeboden van Jan van Galen en zijn echtgenote, Maria van Galen-van Cracauw,, geschilderd door een onbekende 17de eeuwse meester naar verloren gegane portretten door Johannes Cornelis Verspronck (EUR 5,000-7,000). Maar er is ook een 18de eeuwse gravure van de admiraal, met een richtprijs van slechts EUR350-500.

Vorst Bisschop Christoph Bernhard von Galen (1606-1678), bekend als 'Bommen Berend'
Bernhard von Galen, Vorst Bisschop van Munster, heeft veel gedaan voor vernieuwing en herstel van de rooms-katholieke kerk na afloop van de dertigjarige oorlog. Maar hij was ook een strijdbaar krijgsheer, die gestaag zijn macht en bezittingen uitbreidde. Twee keer viel hij Nederland binnen. In 1672, tijdens de Tweede Oorlog van Munster, belegerde hij de vestingstad Groningen. De Groningers gaven hem de bijnaam 'Bommen Berend', vanwege de grote hoeveelheid bommen waarmee hij de stad bestookte. Na een lange en onsuccesvolle campagne moest hij zich terugtrekken op 28 augustus 1672. Deze gebeurtenis, genaamd 'Bommen Berend', wordt nog ieder jaar op 28 augustus in Groningen uitbundig gevierd met verschillende festiviteiten die worden afgesloten met groots vuurwerk.
De veiling biedt een belangrijk Ruiterportret van Vorst Bisschop Christoph Bernard von Galen, met op de achtergrond zicht op de stad Groningen. Dit laatste is opmerkelijk gezien de datering van het portret - 1674 - twee jaar na zijn nederlaag bij Groningen. Het meesterwerk van Wolfgang Heimbach (ca. 1613-1678), een van de bekendste afbeeldingen van de Vorst Bisschop, was jarenlang te zien in het 'Westfälisches Landesmuseum für Kunst en Kultur' in Munster. De vermoedelijke opbrengst bedraagt EUR 20.000-30.000.

Kardinaal Clemens August von Galen (1878-1946), ook wel genoemd de "Leeuw van Munster"
Kardinaal Clemens August von Galen was een vooraanstaand Duits geestelijke en een van de meest briljante critici van Adolf Hitler. Als bisschop van Munster, de geestelijke hoofdstad van het katholieke Westfalen, nam hij een aanhoudend moedig standpunt in tegen het beleid van Hitler en de Gestapo en was onverbiddelijk is zijn kritiek op hen. Zijn grote invloed in eigen land en in het buitenland heeft hem toen het leven gered. Zijn preken zijn onderwerp van studie voor iedere Duitse student. De indringende foto van Clemens August, uit de collectie van het Duits Historisch Museum in Berlijn, wordt in Duitsland beschouwd als een icoon van het verzet tegen Hitler. Clemens August graaf von Galen bracht zijn jeugd door op het familielandgoed Haus Assen, en keerde ook later daar regelmatig terug.

Haus Assen
Het schilderachtige Haus Assen is gelegen in Lippetal-Lippborg (nabij Soest) in Noordrijn-Westfalen. De oudste gedeelten van het met een gracht omgeven kasteel dateren uit 1455. In latere eeuwen werd het kasteel uitgebreid. De romantische locatie huisvest nu een kostschool, die wel iets weg heeft van een kleinschalig "Zweinstein" (zie: Harry Potter). De schilderijen, meubelen en kunstvoorwerpen maakten tot voor kort deel uit van het interieur van Kasteel Haus Assen. De collectie laat niet alleen uitzonderlijke artistieke hoogtepunten zien, maar ook boeiende voorwerpen die het dagelijks leven van een adellijke familie doen herleven. Aan bod komen uiteenlopende voorwerpen zoals tafelkleden met naamcijfers, interessante glazen en glazen serviezen, een grote collectie historische kostuums, honderden prenten, meubelen en decoratieve kunsten uit verschillende tijdperken, met richtprijzen oplopend van EUR 500 tot circa EUR 200.000.

Schilderijen en grafiek
Naast de portretten van Jan van Galen en zijn vrouw en van Vorst Bisschop Christoph Bernhard von Galen, biedt de veiling een interessante selectie oude meester schilderijen, waarbij veel werken uit de Hollandse school. Vooral de laatste graaf von Galen had een goed oog voor stillevens. Een prachtig voorbeeld is het stilleven van de hand van Willem van Aelst (Delft 1627 - in of na 1683) met Druiven en een perzik op een marmeren blad, samen met een vlinder, een libel, een slak en een vlieg. Het doek is gesigneerd en gedateerd: Guill.me. Van Aelst/1665 (EUR 50.000-70.000). Een 17de eeuwse voorstelling van de Vlucht naar Egypte door navolgers van Jan Brueghel de Oudere en van Hans Rottenhammer, geschilderd in olieverf op koper, heeft een richtprijs van EUR 10.000-15.000. Er komen verschillende familieportretten daterend uit de 17de tot en met de 19de eeuw. Ook grafiek is goed vertegenwoordigd met veel decorative prenten en topografische grafiek.

Meubelen, Decoraties en Keramiek
De meubelen, beeldhouwkunst en decoraties uit Haus Assen laat een fascinerend beeld zien van de mode en gebruiken van vroegere tijden. De voorwerpen uit de woonkamers, eetkamers, slaapkamers en zelfs de badkamers ademen geschiedenis uit. Er zijn prachtige meubelen uit de 17de tot de 20ste eeuw, waarbij een mooi Noord-Duits tafelkabinet in Anglo-Nederlandse stijl uit de vroege 18de eeuw (EUR 12.000-18.000), een paar prachtige, mogelijk Boheemse, met parketwerk ingelegde commodes, 18de eeuws (EUR 12.000-16.000 het paar) en twee grote Westfaalse notenhouten kasten, vroeg 18de eeuws (EUR 10.000-15.000 per stuk). Een mooi Aubusson Verdure wandtapijt van omstreeks 1700 zal vermoedelijk EUR 8.000-12.000 opbrengen. Er is een kleine collectie Chinees keramiek en cloisonné voorwerpen uit de 18de eeuw en later. De geschiedenis komt tot leven bij voorwerpen zoals een kleine doos in de vorm van een boek, verschillende 19de eeuwse aktetassen, historische, voornamelijk 19de eeuwse kostuums, en koffers. Zoals passend bij een kasteel biedt de veiling ook enkele geweren en wapenuitrustingen. Een bronzen kanon uit 1697 heeft een richtprijs van EUR 3.000-5.000.

The Graf von Galen Collection from Haus Assen Veiling: woensdag 5 mei om 10.30 en 14.00 uur Kijkdagen: 1 - 3 mei, dagelijks 10.00 tot 17.00 uur

Beeldmateriaal is beschikbaar per email. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met:

Diana Ridderikhoff

Press Office & Marketing
Sotheby's Amsterdam
De Boelelaan 30, 1083 HJ Amsterdam
T +31 20-550 2205 F +31 20-550 2310
E: diana.ridderikhoff@sothebys.com

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie