Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Publicatie: Testen van intelligentie en persoonlijkheid

Datum nieuwsfeit: 06-05-2004
Bron: PITS
Zoek soortgelijke berichten
Meer uit deze bron

Het testen van intelligentie en persoonlijkheid

Veel instrumenten; er blijft nog wel iets te wensen

LEIDEN, 20045-5- -- In 2003 publiceerde de NRC in het wetenschapskatern een interview met Dr. Peter Tellegen over de Nederlandstalige intelligentietest voor kinderen (WISC-III) en die voor volwassenen (WAIS-III). Duidelijk werd dat er reden was voor onrust en onzekerheid in psychologisch Nederland. In een tijd dat de resultaten van psychologische tests, met name IQ-tests maar ook persoonlijkheidstests, schooltests, beroepskeuzetests enz. zwaar meewegen bij de selectie van leerlingen, studenten, werknemers, werden twee veelgebruikte IQ-tests door deskundige psychologen gewogen en te licht bevonden. In het zojuist verschenen, geheel herziene boek wordt de stand van zaken op een kritische en onafhankelijke manier besproken.


Algemene Psychodiagnostiek I, ht Nederlandse handboek voor psychodiagnostici is geactualiseerd. Het boek behandelt in deel 1 de Intelligentietests en in deel 2 de in Nederland gangbare Persoonlijkheidstests en -vragenlijsten. De eerste auteur, J. de Zeeuw, was de grote deskundige op het gebied van de psychologische tests in Nederland. Hij overleed in 1998. De laatste (7e) uitgave van dit handboek verscheen in 1995. Deze week verscheen bij PITS een geheel herziene editie van het handboek 'Algemene psychodiagnostiek I'. De schrijvers R. Dekker en W.C.M. Resing zijn beiden actief op het gebied van intelligentietests en intelligentieonderzoek.

Psychodiagnostiek I is bestemd als naslagwerk voor iedereen die zich bezighoudt met psychodiagnostiek of daarvoor studeert: psychologen, psychologisch assistenten en andere psychodiagnostici. Het boek biedt achtergrondinformatie over testtheorie in het algemeen en het testen van intelligentie en persoonlijkheid in het bijzonder. De meest gebruikte Nederlandse tests, vragenlijsten en observatie-instrumenten voor zowel volwassenen als kinderen worden beschreven en becommentarieerd. Onderwerpen die aan de orde komen zijn verder: emotionele (EQ) en praktische intelligentie, intelligentie van bijzondere groepen als doven, blinden, niet-Nederlandstaligen (allochtonen).

Bibliografische gegevens:
Titel: Algemene psychodiagnostiek I; 8e geheel herziene uitgave
Auteurs: J. de Zeeuw, R. Dekker, W.C.M. Resing
Aantal pagina's: 611
ISBN: 90 77020 03 9
NUR: 776
Verkoopprijs: 79,50


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie