Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Accountants maken bedrijven bang voor internetboekhouden

Datum nieuwsfeit: 14-05-2004
Bron: 7x24.nl
Zoek soortgelijke berichten
Meer uit deze bron
7x24.nl

Accountants maken bedrijven bang voor internetboekhouden

Accountants proberen marktaandeel terug te winnen door ondernemers in het MKB onnodig bang te maken voor internetboekhouden

AMSTERDAM, 20040514 -- Onlangs heeft de accountantsorganisatie NOvAA bedrijven gewaarschuwd tegen het gebruik van een virtuele accountant. Ondernemers in het MKB worden daarbij onnodig bang gemaakt. Al enige tijd woedt onder Nederlandse accountants een discussie over internetboekhouden en de virtuele accountant. In geen land ter wereld heeft internetboekhouden zo'n vlucht genomen als in Nederland, dus die discussie is op zich niet verwonderlijk. Het heeft alleen wel drie jaar geduurd sinds de introductie, en de gebruikte argumenten deugen niet.In de brief die de voorzitter van de NOvAA (de organisatie van AA-Accountants) stuurde aan brancheorganisaties voor hun leden, stelt deze "dat boekhouden via internet geen volwaardige vervanger kan zijn van de accountant". Dat beweert dan ook niemand. Boekhoudsoftware, of dit nu ouderwets in de winkel wordt gekocht of direct via internet wordt gebruikt, vervangt niet de accountant.


1) "Alleen een accountant kan afschrijvingen" volgens de NOvAA. Dat is niet juist: via internet wordt volgens de actuele regels afgeschreven. Daarbij vergist de virtuele accountant zich nooit, slaat nooit een post over, en boekt de afschrijvingen elke maand, zodat ook tijdens het boekjaar de cijfers correct zijn (de accountant van vlees en bloed doet de afschrijvingen meestel eens per jaar, na afloop). Dat afschrijvingen 'zonder boekhoudkennis niet op correcte wijze in een administratie kunnen worden opgenomen' is dus niet waar. Het scheelt wel tijd en kosten als dit online gebeurt in plaats van met de hand.


2) De NOvAA geeft als voorbeeld dat de echte accountant ook controleert of goederen op de balansdatum wel echt in het bedrijf aanwezig waren. Heeft u wel eens een accountant de voorraad zien opnemen bij een MKB-bedrijf?


3) Volgens de NOvAA zou alleen een accountant een jaarrekening kunnen opstellen die voldoet aan de wettelijke eisen. De virtuele accountant op www.7x24.nl stelt de jaarrekening samen volgens de Wet op de Jaarrekening. In deze online software zijn altijd de jongste richtlijnen verwerkt.


4) Volgens de NOvAA geeft een accountant in zijn rapport een verklaring af bij de cijfers. U kent die verklaringen wel: "De verantwoordelijkheid voor de juistheid van de cijfers berust bij u." en "De jaarrekening is samengesteld op basis van de ons verstrekte gegevens."


5) Tenslotte stelt de NOvAA dat de noodzaak van een accountant "actueler dan ooit (is) door de nieuwe IFRS-regels." Dit is onnodige bangmakerij. De nieuwe IFRS-regels gelden voor beursgenoteerde bedrijven en banken en verzekeraars. De NOvAA-brief is gericht aan MKB-bedrijven.


Virtuele Accountant verricht standaard accountantswerkzaamheden
Door standaard werkzaamheden zoveel mogelijk door intelligente software te laten verrichten besparen ondernemers op hun administratieve lasten en hebben zij ook tijdens het boekjaar een juist beeld van de onderneming. De Virtuele Accountant doet de afschrijvingen, de BTW-aangifte, maakt rapportages (zoveel de gebruiker) wil en stelt de complete Jaarrekening in concept samen.


Alleen de Virtuele Accountant kan bedrijven vergelijken
Alleen bij online boekhouden kan elke maand een vergelijking met andere bedrijven gemaakt worden, bijvoorbeeld met collega's of buurtgenoten. Die cijfers heeft een ondernemer dagelijks nodig: hoe verhouden mijn omzet en winst zich tot die van mijn collega's. En 30 andere kengetallen.


"Het is goed dat accountants reageren op de komst van internetboekhouden. Maar stap over de angst heen en zie het als een aanvulling op de dienstverlening aan ondernemers. Het controleren wordt een stuk praktischer, er hoeven geen bestanden uitgewisseld te worden en de accountant kan online meekijken in de actuele boekhouding. Veel bedrijven in Nederland zijn ontevreden over hun accountant, met de nieuwe mogelijkheden die internetboekhouden biedt kunnen accountants hun cliënten tegemoet komen."


Hans van Heertum

Directeur 7x24.nl


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie