Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wakker Dier subsidieert mobiel kippenhok

Datum nieuwsfeit: 21-05-2004
Vindplaats van dit bericht
Bron: Stichting Wakker Dier
Zoek soortgelijke berichten
Stichting Wakker Dier

SUBSIDIE WAKKER DIER VOOR MOBIEL KIPPENHOK

Persbericht - 20 mei 2004

Stichting Wakker Dier geeft een subsidie van totaal 5.000 euro om boeren over de streep te trekken om te kiezen voor een diervriendelijk mobiel kippenhok. Op vrijdag 21 mei zal Wakker Dier een eerste subsidie van 2.000 euro uitreiken aan de eerste koper van het hok dat is ontwikkeld door landbouwinnovatiebedrijf RINGadvies van Harm de Vries. De eerste 3 volgende kopers krijgen 1.000 euro subsidie. Wakker Dier besloot tot de eenmalige subsidie omdat wij veel toekomst zien in het mobiele kippenhok (Poultry in Motion) waarin legkippen in kleine groepjes van 100-150 kippen en met veel uitloop diervriendelijk gehouden worden. Met name biologische boeren met huisverkoop en zorgboerderijen zouden op deze manier eenvoudig een kleine diervriendelijke kippentak op het bedrijf kunnen nemen. Wakker Dier verwacht dat met dit hok het aantal diervriendelijk gehouden biologische kippen met uitloop flink kan toenemen. De subsidie past in de campagne van Wakker Dier waarin diervriendelijke boeren in het zonnetje worden gezet en gestimuleerd. De subsidie is mogelijk gemaakt door de Stichting Hans van Eck, een fonds dat geld geeft aan dierenbeschermingsprojecten.

Het mobiele kippenhok is ontwikkeld door Harm de Vries, kippenhouder uit Vlagtwedde (Groningen). Naast zijn kippenhouderij runt hij het landbouw-innovatiebureau RINGadvies welke gericht is op het ontwikkelen van duurzame plattelandsontwikkelingsprojecten, waaronder dit mobiele kippenhok. Het mobiele kippenhok biedt plaats aan 100 tot 150 kippen en wordt op een boerenkar gemonteerd. Doordat het hok verplaatsbaar is, blijft de uitloop goed begroeit. Het kleinschalige hok zorgt ervoor dat de kippen veel meer gebruik maken van de uitloop. Mede hierdoor komt pikkerij niet voor. Het hok is makkelijk plaatsbaar voor boeren met een weide met bijvoorbeeld runderen of schapen. Met deze kleinschalige productie kunnen alle eieren direct met huisverkoop worden afgezet zodat een aantrekkelijke marge op de eieren zit.

Diervriendelijke biologische producten staan volop in de belangstelling. Het aantal biologische veehouderijen is de laatste jaren fors gestegen. Ook het aantal verkooppunten van biologisch vlees, eieren of zuivel is van enkele tientallen naar duizenden gestegen de laatste jaren. Bij de meeste supermarkten is tegenwoordig biologische zuivel, eieren en vlees te koop. Mede na acties van Wakker Dier is een omschakelpremie ingesteld voor boeren. Doorslaggevend voor het succes van biologische producten blijft echter zeker ook de omschakeling van consumenten van goedkope bulkproducten uit de bio-industrie naar de diervriendelijkere biologische producten. Wakker Dier voert voorlichtingscampagnes om consumenten die in grote meerderheid zeggen dierenwelzijn belangrijk te vinden ook daadwerkelijk in de winkel te laten kiezen voor diervriendelijke producten. Ook voor restaurants opende Wakker Dier een campagne waarin bijvoorbeeld via de website www.diervriendelijkuiteten.nl mensen worden voorgelicht waar ze diervriendelijk uit eten kunnen gaan.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie