Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oticon lanceert hoortoestel met artificiele intelligentie

Datum nieuwsfeit: 25-05-2004
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

Oticon lanceert hoortoestel met artificiele intelligentie

AMSTELVEEN, 20040525 -- Artificiële intelligentie (AI) is tegenwoordig terug te vinden in geavanceerde systemen om zo op meer dan een mechanische manier te compenseren voor menselijke functies. Geïnspireerd op de werking van de menselijke hersenen heeft Oticon nu een AI-concept in een hoortoestel geïmplementeerd. Met de Syncro introduceert het bedrijf een volledig nieuw concept waarmee de luisterprestaties van slechthorenden in hun zeer onvoorspelbare geluidswereld worden verbeterd.

Artificiële Intelligentie wordt toegepast in een groot aantal hightech producten ­ van camera's, klopboormachines tot navigatiesystemen en communicatiesystemen. Met de introductie van de Syncro wordt artificiële intelligentie ook gebruikt om mensen met een gehoorverlies te helpen. Het ontwerp van Oticon's nieuwe Syncro is geïnspireerd op het natuurlijke vermogen van de hersenen om spraak te detecteren en te optimaliseren terwijl op het zelfde moment afleidende geluiden kunnen worden gefilterd. Een vermogen dat sterk verminderd is bij mensen met een gehoorverlies. Syncro helpt nu nauwkeurig te compenseren voor deze taak. Hierdoor ontstaat een luisterervaring die dichter bij natuurlijk horen ligt dan ooit mogelijk was.

De Voice Priority Processing (VPP) vormt het baanbrekende systeem waar de Syncro zijn functionaliteit aan ontleent. De digitale processor van de Syncro maakt miljoenen berekeningen per seconde om lawaai te onderdrukken en spraak te versterken om zo slechthorenden hun mogelijkheid tot communiceren te verbeteren. Net zo als zeer geavanceerde digitale camera's verschillende interne plaatjes maken met verschillende parameterinstellingen waaruit telkens de meest duidelijke en de meest natuurlijke foto gekozen wordt, neemt de Syncro "auditieve plaatjes". Het analyseert en vergelijkt direct het resultaat van elke mogelijke combinatie van eigenschappen en selecteert daaruit de meest optimale instelling. Deze instelling garandeert de beste 'spraak-lawaai' verhouding waardoor de meest heldere en natuurlijke reproductie van het stemgeluid wordt bereikt.

"Syncro reageert direct op variaties van het akoestische signaal. Hierdoor krijgen slechthorenden spraak in iedere situatie zo optimaal mogelijk aangeboden, ook in moeilijke akoestische omgevingen zoals in een drukke straat, in een kantoortuin of in een druk restaurant. Juist in dergelijke situaties willen slechthorenden het liefst verbetering zien", zegt drs. René van der Wilk.

Technologie geïnspireerd door de hersenen

Traditionele digitale hoortoestellen passen hun prestaties aan op grond van verwachtingen en vooronderstellingen over hoe de geluidswereld van de slechthorende eruit ziet en hoe hij daar het beste in zou kunnen horen. Syncro's Voice Priority Processing systeem (VPP) gaat verder dan dergelijke verwachtingen en voorspellingen, waarmee digitale techniek naar een niveau wordt getild waar beslissingen gebaseerd zijn op nauwkeurige real-time vergelijkingen van het actuele resultaat van verschillende bewerkingsopties. Het systeem is een perfect voorbeeld van parallelle, synchrone bewerking. Een vorm van artificiële intelligentie die meerdere evaluaties tegelijkertijd mogelijk maakt om optimaal spraakverstaan te bewerkstelligen zelfs in de meeste moeilijke omstandigheden.
Een volledig nieuw en uniek Multi-band Adaptive Directionality systeem onderdrukt actief meerdere lawaaibronnen tegelijkertijd; het unieke Tri-State noise Management systeem helpt slechthorenden zonder inspanning te communiceren in lawaaiige omgevingen en een nieuwe versterkingsstrategie Voice Aligned Compression genaamd helpt ons stemmen bij verschillende input niveaus zo optimaal mogelijk te reproduceren.

"De combinatie van Syncro's geavanceerde eigenschappen resulteert in aanzienlijke voordelen voor de slechthorende gebruiker. Bij interne tests die uitgevoerd zijn in lawaaiige luisteromstandigheden lieten gebruikers die aan de test met de Syncro deelnamen zien dat zij in staat waren spraak even goed en soms zelfs beter te verstaan dan mensen met een normaal gehoor. We hebben dit fenomeen nog niet eerder gezien", zegt drs. René van der Wilk audiologisch deskundige bij Oticon.

Syncro voegt een nieuwe categorie toe aan het topsegment van de hoortoestellen waarmee deskundige op het gebied van audiologie hun cliënten een duidelijk beter resultaat kunnen bieden aan hen die de beste hoorzorg wensen die er op het moment voorhanden is.

Syncro is verkrijgbaar in een volledige range cosmetische aantrekkelijke stijlen lopend van lichte achter-het-oortoestellen tot en met compleet onzichtbare in het kanaal toestellen.

Achtergrondinformatie

Over het hart van Syncro's: Het Voice Priority Processing Systeem

Multi-band Adaptive Directionality
Dit unieke systeem belooft een veel effectievere directionaliteit in een groter aantal luistersituaties.
Daar waar conventionele systemen slechts één lawaaibron tegelijkertijd kunnen uitschakelen en op een bepaald tijdstip in alle frequentiebanden moeten opereren in óf de directionele stand óf in de omni-directionele stand, is Syncro in staat tegelijkertijd meerdere lawaaibronnen te onderdrukken in vier afzonderlijke frequentiebanden. Het toestel biedt de mogelijkheid van Split Directionality stand waardoor gebruikers reeds bij lage input niveaus kunnen genieten van het directionele systeem. Dit systeem is gemaakt om hinder te voorkomen wanneer de gebruiker zich buiten in de wind bevindt, bijvoorbeeld op een terrasje op Scheveningen. Het windgeruis wordt verminderd in de lage band, terwijl in de hoge banden de volledige directionaliteit wordt gegeven om spraak te accentueren en een zo goed als mogelijk verstaan te bewerkstelligen van de gesprekspartners.

Tri-State Noise Management
Syncro's state-of-the-art stem herkennings- en lawaai-management-systeem zorgt ervoor dat er een gezonde balans blijft tussen spraakverstaan en comfort. Daar waar traditionele systemen slechts op twee manieren kunnen omgaan met moeilijke situaties door zich of op spraak te focussen of door lawaai te reduceren (wat veelal ook ten koste gaat van spraak), voegt Syncro een nieuwe dimensie toe. Door de prijswinnende "VoiceFinder" spraakherkenningstechnologie te combineren met een nieuwe vorm van lawaaireductie is de Syncro in staat spraak te beschermen, maar tegelijkertijd lawaai even goed te onderdrukken.

Voice Aligned Compression
Syncro's nieuwe compressiestrategie zorgt voor een uitstekende geluidskwaliteit en frequentierespons bij alle inputniveaus. Bij toename van het inputniveau werkt het compressiesysteem meer lineair waardoor de dynamische karakteristieken van het spraaksignaal in moeilijke luistersituaties behouden blijft.

Over het bedrijf: Oticon

Oticon, een van de oudste en meest gerespecteerde hoortoestelproducenten ter wereld, viert haar 100 jarig bestaan in 2004. Het bedrijf is opgericht door Hans Demant, die gedreven werd door zijn wens om zijn slechthorende vrouw en anderen met soortgelijke problemen beter te laten horen. Zij zoon William Demant richtte in 1957 de Oticon Foundation op. Vandaag de dag is deze stichting de grootste aandeelhouder van Oticon en door haar statuten gehouden om de behoeften van slechthorenden te ondersteunen.
Oticon levert kwalitatief hoogwaardige toestellen in meer dan 100 landen. Als pionier in digitale techniek blijft het bedrijf de meest geavanceerde oplossingen ontwikkelen en produceren van uit haar visie: "Mensen het leven te laten leiden dat zij willen, met hoorvermogen dat zij hebben". De filosofie is om bij het ontwikkelen van kwalitatief hoogwaardige hooroplossingen de mens op de voorgrond te stellen: 'People First'.


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie