Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Forse overschrijding tilnorm; Watercoolerflessen blijken te zwaar

Datum nieuwsfeit: 30-05-2004
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

Watercoolerflessen blijken te zwaar

Forse overschrijding tilnorm

AMERSFOORT, 20040530 -- Tillen is een hot item op dit moment.Wat mag nu wel en wat mag nu niet?. Onlangs heeft vhp ergonomie in opdracht van WaterCare Nederland de tilbelasting van de waterflessen voor watercoolers uitgerekend. De conclusie van het onderzoek is opzienbarend, dit kan verstrekkende gevolgen voor de huidige leveranciers tot gevolg hebben.


Jeroen Speksnijder van WaterCare Nederland legt uit; "Wij zijn aanbieder van watercoolers, welke rechtstreeks worden aangesloten op de waterleiding. Vaak krijgen wij van medewerkers van klanten/gebruikers te horen dat zij de waterflessen erg zwaar vinden om op de watercooler te tillen. Voor ons een reden om dit onderzoek uit te laten voeren."

Niosh methode
De heer Drs. Kees Peereboom (Europees Ergonoom) van vhp ergonomie legt uit; " Met behulp van de NIOSH methode hebben wij de maximale tilbelasting van de watercoolerflessen vastgesteld.
De NIOSH methode is volgens de gezondheidsraad (het meest gezaghebbende orgaan in Nederland als het gaat om advisering inzake arbeidsrisico's) de meest geschikte formule om tilbelasting te beoordelen en wordt gehanteerd door de Arbeidsinspectie. Wij hebben zowel de ronde 18,9 liter fles als de vierkante 22,5 liter fles onderzocht.
Uitgangspunt voor de beoordeling is het door één persoon vanaf de grond optillen en plaatsen van de waterfles op de watercooler."
Als de tilindex 1 of lager is, dan is er niets aan de hand. Als de tilindex tussen 1 en 2 ligt,
dan dient de werkgever binnen afzienbare tijd maatregelen te treffen.
Bij een tilindex van hoger dan 2 wordt door de arbeidsinspectie onmiddellijk actie geëist.

Conclusie
De conclusie van vhp ergonomie is duidelijk;
"De Niosh Norm wordt zowel bij het plaatsen van de 18,9 liter als de waterflessen van 22,5 liter fors overschreden. Er is duidelijk sprake van risico op gezondheidsschade. Om gezondheidsschade te voorkomen dient de Niosh tilnorm niet, dan wel nauwelijks overschreden te worden . Dit is bij het plaatsen van de waterfles op de watercooler, wel het geval." De tilindex ligt namelijk tussen de 1 en 2, zoals blijkt uit het rapport.

Bij het bepalen van de maximaal acceptabele tilbelasting is artikel 3 van de arbeidsomstandighedenwet van toepassing. In dit artikel staat dat de werkgever een verantwoord arbeidsomstandighedenbeleid dient te voeren. Artikel 5.2 van het arbeidsomstandighedenbesluit zegt dat de fysieke tilbelasting in beginsel geen gevaren met zich mag meebrengen voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers. 'Het tillen van waterflessen is eenvoudigweg te zwaar' aldus Drs. Kees Peereboom van vhp ergonomie.


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie