Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Welzijnsrichtlijn voor kuikens legaliseert dierenleed

Datum nieuwsfeit: 08-05-2007
Vindplaats van dit bericht
Bron: Stichting Wakker Dier
Zoek soortgelijke berichten
Stichting Wakker Dier

Welzijnsrichtlijn voor kuikens legaliseert dierenleed

(8 mei 2007)

Wakker Dier is zeer teleurgesteld in de gisteren vastgestelde regels voor het welzijn van vleeskippen. "Van een richtlijn die spreekt over 'kilo's kip per vierkante meter' in plaats van over dieren als levende wezens, hadden we bij voorbaat al niet veel verwacht. Dat de kippen afgescheept worden met minder dan een A4'tje leefruimte heeft niets te maken met het beschermen van dieren maar alles met het legaliseren van dierenleed." Daarnaast wordt in de richtlijn niets geregeld over het gebruik van het te ver doorgefokte vleeskuikenras. Dat betekent dat ook in de toekomst de kip in de winkel feitelijk een kuiken is van 6 weken oud dat al meer dan 2 kilo weegt: dat is vergelijkbaar met een peuter van 4 jaar oud met het lijf van een volwassene. Meer dan 15 miljoen kuikens in Nederland groeien om die reden jaarlijks letterlijk dood.

Hoewel het kabinet steeds heeft aangegeven betere regels te willen, vermoedt Wakker Dier dat minister Verburg achter de schermen niet erg haar best heeft gedaan voor betere regels. De Nederlandse kippensector had immers het grootste belang bij slappe regels, omdat vrijwel nergens ter wereld de kuikens zo dicht op elkaar zitten als in Nederland. Met 400 miljoen kuikens die jaarlijks in Nederland worden vetgemest is ons land het meest pluimveedichte land ter wereld.

Voor het eerst zijn er nu regels vastgesteld voor het meest gehouden landbouwdier. Wakker Dier pleit hier al jaren voor, maar ziet weinig winst voor de kuikens in de huidige regels. Eerder gaven de wetenschappers van de Europese Commissie al aan dat dierenleed met de nu vastgestelde normen niet wordt voorkomen. De kuikens leven in stallen met tienduizenden bij elkaar. Daar worden zij in minder dan 6 weken vetgemest tot vleesklompen van meer dan 2 kilo. Door de snelle groei halen veel kuikens de leeftijd van 6 weken niet eens. Zij krijgen ziektes waar vooral de snelgroeiende kippenrassen last van hebben. Veel dieren kunnen amper meer lopen door hun gewicht, krijgen borstblaren en een deel overlijdt door hart- en longproblemen. Op de slachtleeftijd worden de dieren in `trossen' geladen in de veewagens of met een `kuikenveger' opgeveegd. Uiteindelijk worden zij in de slachterij gedood. Uit promotieonderzoek bleek eerder dat slachterijen onvoldoende voltage gebruiken bij de verdoving, zodat de kuikens deels bij bewustzijn worden gefileerd. Uiteindelijk komt een hele kip voor een paar euro in de winkel terecht. Iedereen kan aanvoelen dat voor die prijs een dier nooit een fatsoenlijk leven kan hebben gehad. Wereldwijd worden jaarlijks 47 miljard kuikens vetgemest.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie