Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 1 september 2010

Ontdek 'De smaak van de 19e-eeuw' tijdens Open Monumentendag Gratis proeven: wethouder Alsemgeest trakteert

Op zaterdag 11 september 2010 is er weer een Open Monumentendag. Het thema is dit jaar 'De smaak van de 19e-eeuw'. Wethouder Nico Alsemgeest bijt 's morgens vroeg het spits af en trakteert op Oudhollandse lekkernij. Bezoekers van de Open Monumentendag kunnen de hele dag gratis meeproeven bij het uitdeelpunt voor de ingang van de Grote Kerk.

Naast 66 geopende monumenten kunnen bezoekers ook met andere activiteiten hun zintuigen laten prikkelen. Zo kunnen zij op de foto in een 19e-eeuws atelier, proeven van (over)grootmoederrecepten of een huiskamerconcert bijwonen. Ook wordt er in de Grote Kerk een ambachts- en informatiemarkt georganiseerd. De Grote Kerk is tevens het startpunt van de monumentenroute die zowel zelfstandig als onder leiding van een gids gevolgd kan worden. Maar ook aan natuurliefhebbers en kinderen is gedacht. Voor de liefhebbers van groen is er een wandeling langs 19e-eeuws groen en voor kinderen wordt een echte 'speurneuzentocht' georganiseerd.

Nieuwe openstellingen
Voor het eerst dit jaar worden vier monumentale villa's opengesteld voor publiek. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor aanmelden tot 10 september 2010. Andere nieuwe openstellingen zijn de Brugpost NS (spoorovergang Helderseweg) waar de Spoorclub die dag exposeert en de ateliers in de oude glasfabriek Kerrebijn (Luttik Oudorp 79). Woningcorporatie Van Alckmaer houdt open huis in het Karenhuis aan de Krelagestraat.

Meer informatie en aanmelden
Geïnteresseerden kunnen zich via de website aanmelden voor de verschillende openstellingen en wandelingen. Meer informatie en een overzicht van de openstellingen, activiteiten en aanmeldingsformulieren voor Open Monumentendag is te vinden op www.alkmaar.nl, onder het kopje 'monumenten en archeologie' en op www.sprekendegevels.nl. De monumentenroute en het Korenlintprogramma zijn gratis verkrijgbaar bij de bibliotheken, Regionaal Archief, Stadskantoor, Dienstencentrum De Mare en VVV.


Noot voor redacties

Deel: ' Ontdek 'De smaak van de 19e-eeuw' tijdens Open Monumentendag '






Lees ook