Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Overslag Rotterdamse haven groeit 3%

Datum nieuwsfeit: 17-04-2012
Vindplaats van dit bericht
Bron: Port of Rotterdam
Zoek soortgelijke berichten

Overslag Rotterdamse haven groeit 3%


De overslag in de Rotterdamse haven lag in het eerste kwartaal van 2012 met 110 miljoen ton, 3% boven het niveau van de vergelijkbare periode vorig jaar.  Uitgesplitst naar goederensoort werden agribulk (-15%), ijzererts en schroot (-14%), overig droog massagoed (-19%) en overig stukgoed (-19%) minder aan- en afgevoerd.  Aan de positieve kant eindigden kolen (+15%), ruwe aardolie (+6%), minerale olieproducten (+13%), overig nat massagoed (+8%) en containers (+1%). De aanvoer van  LNG en de behandeling van roll on/roll off lading stabiliseerden zich.President-directeur Hans Smits van het Havenbedrijf Rotterdam: 'Het resultaat is beter dan we eind vorig jaar verwachtten, ook als ik de procent groei er vanaf trek die we danken aan de schrikkeldag. Volgens de prognose van eind 2011, zou de eerst helft van 2012 een kleine daling te zien geven en volgt herstel in de tweede helft met een stabiel of licht positief eindresultaat. Zo bezien is in het eerste kwartaal wat vet opgebouwd. Of dit aangesproken wordt, hangt af van de Duitse en de Nederlandse economie. De eerste blijft zich positief ontwikkelen, de tweede geeft nog weinig reden voor optimisme. Lichtpunt is de export naar landen buiten de EU, waarvan het grootste deel via Rotterdam loopt.'

Nat massagoed
De overslag van nat massagoed nam met 9% toe tot 55 miljoen ton. De aanvoer van ruwe olie groeide met 1,5 miljoen ton tot 26 miljoen ton dankzij de verbeterde raffinagemarges en ligt weer op een gebruikelijk niveau. De uitvoer van minerale olieproducten steeg met 1,5 miljoen ton tot ruim 9 miljoen ton, vooral omdat in de eerste twee maanden de hogere prijs in Singapore meer stookolie aantrok. Ook werd er meer stookolie aangevoerd uit Rusland. Hiernaast is nieuwe tankcapaciteit, vooral ETT en BTT, in bedrijf gekomen.

Droog massagoed
De totale overslag van droog massagoed liep terug met 7% tot 19 miljoen ton. De aanvoer van kolen pluste bijna één miljoen ton tot 7 miljoen ton.  Dankzij de lage kolenprijzen worden voorraden opgebouwd. De overslag van ijzererts volgt de dalende vraag naar staal. Hoogovens draaien een lagere productie of zijn zelfs stilgelegd. De ijzerertsimporten blijven op een zeker niveau omdat de vraag naar hoogwaardiger staal, voor bijvoorbeeld auto's, een redelijk niveau houdt. De dalende overslag van overig droog massagoed (bouwstoffen, mineralen, biomassa) past bij een vrijwel stilgevallen bouwsector en afnemende industriële productie.

Containers, stukgoed
De overslag van containers stijgt in tonnen met 1% tot 30 miljoen ton maar daalt in eenheden met 4% tot 2,8 miljoen TEU. De economische ontwikkeling drukt de import van containerlading uit vooral Azië. De export van beladen containers neemt echter toe. Hierdoor werden minder lege containers (-16%) terug naar het oosten vervoerd. Het roro-verkeer bleef volgens verwachting stabiel, conform de ontwikkeling van de Britse economie die pas op de plaats maakt. De daling van de overslag van overig stukgoed is toe te schrijven aan de tegenvallende import van brammen, plakken ruwstaal waaruit halfproducten zoals plaatstaal worden gemaakt.

Bijlage: Goederenoverslag in de haven van Rotterdam januari-maart 2011 en 2012 (voorlopig).

 Overslag 1e kwartaal 2012

 Containers 1e kwartaal 2012

 


Meer informatie
Feiten en cijfers Havenbedrijf Rotterdam N.V. en de Rotterdamse haven


Terug

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie