Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Cultuur snuiven in de Vredesstad Münster

Cultuur snuiven in de Vredesstad Münster


Politieke tekeningen, lakwerk en middeleeuwse schatten in musea Münster

MÜNSTER / GRONAU, 20120427 -- Het weer is onvoorspelbaar, maar gelukkig is er ook bij regen genoeg te doen in Münster. Zo is er in het Museum für Lackkunst een expositie over Europees lakwerk te zien en kunnen liefhebbers van Picasso hun hart ophalen bij de tentoonstelling 'Picasso, die Kommunisten und das Theater', met zo’n 80 werken afkomstig uit het Museum voor kunst en historie in Saint-Denis. De verzameling werken is voor het eerst in Duitsland te zien en toont de politieke kant van de bekende Spaanse kunstenaar. De tentoonstelling Goldene Pracht in het Landesmuseum is voor liefhebbers van middeleeuwse kunst een must.

Lakwerk is met name bekend als kunst uit China, Korea en Japan. Het Museum für Lackkunst toont in deze expositie echter lakwerk van Europese kunstenaars. Voor dit handwerk wordt veelal gebruik gemaakt van de stof urushi, een harsachtige stof die uit de Lakboom wordt gewonnen. Zes kunstenaars uit Spanje, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland tonen wat zij kunnen met urushi. De resultaten variëren van vazen tot wandpanelen en van sieraden tot gedecoreerde dierenbeenderen.
Urushi. Japanlack als Werkstoff europäischer Künstler | 6-5-2012 t/m 12-8-2012 | www.museum-fuer-lackkunst.de

Tegelijkertijd loopt in het Kunstmuseum Picasso Münster de expositie 'Picasso, die Kommunisten und das Theater'. De Franse dichter en communist Paul Éluard liet een deel van zijn collectie na aan zijn geboorteplaats Saint-Denis. Picasso volgde zijn voorbeeld en schonk het Museum voor kunst en historie in Saint-Denis in totaal 56 werken. Een deel hiervan was een collectie tekeningen die de kunstenaar voor het partijblad van de Franse communistische partij maakte. Tevens zijn er tekeningen te zien die Picasso voor het door Douglas Cooper geschreven werk 'Picasso Théâtre' maakte.
Picasso, die Kommunisten und das Theater | 28-4-2012 t/m 19-8-2012 | www.kunstmuseum-picasso-muenster.de

Naast deze twee prachtige tentoonstellingen is bovendien de expositie Goldene Pracht nog tot eind mei te zien in het LWL-Landesmuseum für Kunst und Kultur. Wie van glimmend goud en fonkelende edelstenen houdt zit goed bij deze parade van middeleeuwse schatten uit Westfalen. De  kostbaarheden getuigen zowel van religieuze als van wereldlijke macht. De tentoonstelling gaat niet alleen in op de artistieke kwaliteit van de objecten maar plaatst deze ook in hun historische context.
Goldene Pracht | nog t/m 28-5-2012 | www.lwl-landesmuseum-muenster.de

Meer informatie over activiteiten in de grensregio: www.geheimoverdegrens.nl

Het project 'Geheim over de Grens' wordt in het kader van het INTERREG IV A progamma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door  de Ministeries van Economische Zaken van de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen en de provincies Overijssel en Gelderland. Het wordt begeleid door het programmamanagement bij de EUREGIO.Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie