Nieuwsbank - Interactief Nederlands Persbureau

Nieuwsbank - Interactief Nederlands Persbureau
Nieuwsbank - Interactief Nederlands Persbureau Inloggen Abonneren Over Nieuwsbank Uw reactie

  Nieuwsbank voorpagina
  Alle persberichten van vandaag
  Persbericht plaatsen
  Verstuur persbericht
Ontvang persberichten
Uitgebreid zoeken

RSS 

Dag van de beroerte: Een cva, het kan ook u overkomen

Datum nieuwsfeit: 08-05-2012
Vindplaats van dit bericht
Dit is een authentiek persbericht Bron: Nederlandse CVA-vereniging
Printversie Printversie
Zoek soortgelijke berichten Zoek soortgelijke berichten

Bookmark and Share


 

EEN CVA, HET KAN OOK U OVERKOMEN


Een CVA (beroerte) wordt steeds meer herkend

's-HERTOGENBOSCH, 20120507 -- Op dinsdag 8 mei 2012 zal in vele ziekenhuizen en zorginstellingen het CVA (beroerte) in het middelpunt van de belangstelling staan. Tijdens de Europese Dag van de Beroerte krijgen bezoekers voorlichting van ervaringsdeskundigen, neurologen, artsen en mensen uit de zorg over het voorkomen en herkennen van een CVA en kunnen mensen op de risicofactoren getest worden. Per dag worden meer dan 100 mensen door een CVA getroffen.

Het aantal slachtoffers van een CVA is groot. In vergelijking met bijvoorbeeld verkeersslachtoffers: in het verkeer vallen circa 650 doden per jaar. Ten gevolge van een CVA komen per jaar ruim vijftien keer meer mensen om het leven, in totaal circa 10.000 doden. Daarom moet er méér aandacht zijn voor het voorkomen en herkennen van een CVA. Van alle aandoeningen is het CVA één van de eenvoudigste aandoeningen die voorkomen kan worden. Met een aanpassing van de levensstijl wordt het risico op het krijgen van een hersenbloeding of herseninfarct  sterk verminderd. Iedereen, jong en oud, kan door een CVA getroffen worden. Een CVA kan ernstige zichtbare en onzichtbare gevolgen hebben waardoor het leven van getroffenen en hun gezin drastisch veranderd.

Het aantal dodelijke slachtoffers neemt langzaam af door een betere en snellere zorg. De meeste ziekenhuizen beschikken tegenwoordig over een zogenaamde stroke-unit en een gespecialiseerd team voor CVA-getroffenen. Het aantal beroertes neemt echter niet af. Oorzaak is onder meer de vergrijzing en we zien ook steeds meer jongeren die met een CVA geconfronteerd worden.

Een CVA kan men onder meer herkennen door verlammingsverschijnselen links of rechts, scheefhangende mond en verward praten. Als een CVA vermoed of geconstateerd wordt bel dan onmiddellijk 112. Des te sneller iemand geholpen wordt des te groter is de kans op geheel of gedeeltelijk herstel.

De Nederlandse CVA-vereniging organiseert en coördineert dit jaar voor de achtste keer deze preventiedag. Op en rond de 8e mei zijn er in 19 Europese landen activiteiten rondom het CVA. De CVA-vereniging geeft ook veel voorlichting. Op de 8e mei presenteert de vereniging een nieuwe voorlichtingsfilm.

Informatie en een overzicht van de deelnemende ziekenhuizen en zorgcentra vindt u op www.dagvandeberoerte.nlNoot voor redacties

 

Bookmark and Share

 

Dit is een bericht uit het Nieuwsbank persberichtenarchief. Gegevens in dit bericht kunnen verouderd zijn. Overname is toegestaan onder voorwaarden. Eventueel in dit bericht vermelde (e-mail) adressen en telefoonnummers zijn uitsluitend bedoeld voor journalisten.

Zie ook:
// zoek soortgelijke berichten // Vindplaats van dit bericht // Printversie

 

comments powered by Disqus


Terug naar boven


 
 
Voorpagina / / Persberichten lezen / / Persbericht plaatsen / / Wie-is-Wie

Abonneren -- Over Nieuwsbank -- Privacy Policy -- Uw reactie