Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verschijning en boekpresentatie: Paradijsvogels in de polder

Verschijning en boekpresentatie: Paradijsvogels in de polder


Vijftig jaar Papoea’s in Nederland

UTRECHT, 20120501 -- In 2012 is het 50 jaar geleden dat een paar honderd Papoea's naar Nederland vluchtten, vanuit Nederlands-Nieuw-Guinea. Na een succesvolle claim op het gebied door Indonesië moest Nederland haar laatste kolonie in de ‘Oost’ loslaten. Ontgoocheld bouwden de Papoea’s in Nederland een nieuw bestaan op. Hun aanwezigheid bleef voor de meeste Nederlanders vrijwel onopgemerkt. Zij zijn 50 jaar later, met vier generaties Papoea's, bijna geruisloos geïntegreerd in Nederland, zonder hun afkomst te verloochenen.

Kosmopolis Utrecht en KIT Publishers presenteren vol trots het bijzondere fotoboek 'Paradijsvogels in de Polder\'. In het boek staan Nederlandse Papoea’s in al hun diversiteit centraal. De portretten, gemaakt door fotografe Bodil Anaïs, stralen een bijzondere kracht uit en maken nieuwsgierig.

Het verhaal van de Papoea’s is als een geschiedenis, gevuld met tranen. In 'Paradijsvogels in de Polder' laten de portretten en interviews de kracht, het aanpassingsvermogen en de sterke binding van de Nederlandse Papoea’s met hun moederland zien. "Ik ben trots op mijn roots; met mijn tattoo’s laat ik dat zien", zegt Melvin Ireeuw, een van de geïnterviewden in het boek. Zijn foto is te zien op de boekomslag.

Boekpresentatie
Op 11 mei nemen de Utrechtse wethouder Cultuur Frits Lintmeijer en een Papoea-oudere het eerste exemplaar in ontvangst tijdens een officiële bijeenkomst in het stadhuis van Utrecht. Wethouder Lintmeijer zal daarna de fototentoonstelling 'Paradijsvogels in de Polder' openen. De tentoonstelling is gedurende de hele maand mei te zien in de expositieruimte van het stadhuis.
Daarna reist de expositie door naar andere steden. Meer informatie is te vinden op de website www.paradijsvogelsindepolder.nl.   

Boekgegevens
'Paradijsvogels in de polder Papoea’s in Nederland
Auteurs: Nancy Jouwe, Eva Prins en Bodil Anais (fotografie)
ISBN 978 94 6022 185/
Paperback, 96 pagina’s/ €17,50
Uitgever: KIT Publishers i.s.m. Kosmopolis Utrecht

Het fotoboek 'Paradijsvogels in de Polder' is verkrijgbaar in de boekhandel en ook te bestellen via  KIT
Publishers
en www.bol.comNoot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie