Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Toespraak van Teeven bij startbijeenkomst Kansspelautoriteit

Datum nieuwsfeit: 11-06-2012
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksoverheid Toespraken
Zoek soortgelijke berichten

Startbijeenkomst Kansspelautoriteit

Toespraak van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie ter gelegenheid van de Startbijeenkomst van de Kansspelautoriteit ( Den Haag, 11 juni 2012).

Dames en heren,

Welkom allemaal, hier in dit prachtige, oude theater Concordia, voor de officiële startbijeenkomst van de Kansspelautoriteit. Een ironische knipoog van het lot, zo zou je het kunnen noemen, dat de Kansspelautoriteit uitgerekend hier van start gaat. Het is immers hier, in sociëteit Concordia, waar rond de vorige eeuwwisseling beroemde socialistische voormannen en -vrouwen als Domela Nieuwenhuis, Troelstra, Gorter en Henriëtte Roland Holst vlammende redevoeringen hielden, 'ter geestelijke verheffing van de arbeider'. Op weg naar die geestelijke verheffing kon de arbeider van twee zaken maar beter afzien: drank en gokken - met name kaarten en dobbelen waren in die dagen nogal populair. Afijn, vandaag houden we hier in Concordia de Kansspelautoriteit ten doop en die feestelijke gebeurtenis vieren we zo meteen met een drankje.

't Kan verkeren, zou de 17de eeuwse dichter Bredero zeggen.

Als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, verantwoordelijk voor een evenwichtig, samenhangend en consistent kansspelbeleid, vind ik het een eer om hier te mogen spreken op deze startbijeenkomst. We hadden nog wat in te halen, want u bent tenslotte al operationeel sinds 1 april. Een belangrijke datum voor kansspelminnend Nederland, want vanaf die dag beschikt ons land over een doortastende toezichthouder, een ZBO, met een eigen Raad van Bestuur. Dat laatste zeg ik er nadrukkelijk bij, want daarmee hebben we een belangrijke wens van de Tweede Kamer gerealiseerd: vergunningverlening en toezicht buiten het Ministerie plaatsen.

Als Kansspelautoriteit bent u verantwoordelijk voor een stevig takenpakket, waaronder onder andere:

- het verstrekken, wijzigen en intrekken van vergunningen voor kansspelen, exploitatievergunningen en modeltoelatingen voor speelautomaten; en

- het toezicht op en handhaving van het naleven van wet- en regelgeving en de vergunningen.

Een stevig pakket, maar ook een mooi pakket. Want als u deze taken naar behoren uitvoert - iets waar ik het volste vertrouwen in heb - levert u een belangrijke bijdrage aan het realiseren van de doelstellingen van ons kansspelbeleid, namelijk:

- een passend en attractief aanbod

- het zo veel mogelijk voorkomen van kansspelverslaving

- goede bescherming van de consument

- en het tegengaan van illegaliteit en criminaliteit

Ik geef toe: zo'n puntsgewijze opsomming kan een beetje de indruk wekken dat u dit allemaal 'zo maar even' doet. Zelf weet u inmiddels waarschijnlijk wel beter. Neem alleen al het voorkomen en tegengaan van kansspelverslaving. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt primair bij de vergunninghouders. Zij hebben - zo staat het in de wet - de expliciete zorgplicht om effectieve maatregelen te treffen, die gokverslaving zo veel mogelijk tegengaan. Die zorgplicht werken we momenteel nog nader uit in een algemene maatregel van bestuur. Om u alvast een idee te geven, ik denk hierbij aan de plicht om informatie te verstrekken aan consumenten over de gevaren van kansspelverslaving en de toegang tot verslavingszorg mogelijk te maken. Alleen een flyer neerleggen met daarin de risico's van deelname aan kansspelen is dus niet meer voldoende. Aan u, als Kansspelautoriteit, de taak om toe te zien op deze regels en de vergunningvoorschriften. Lapt een vergunninghouder die aan zijn laars, dan kan u

indien nodig een sanctie opleggen.

Dan iets over die andere belangrijke doelstelling van ons kansspelbeleid: bescherming van de consument. Ook daarin speelt u, als toezichthouder, een cruciale rol. Leven de vergunninghouders de regelgeving en de vergunningsvoorwaarden goed na' Informeren ze de consumenten wel goed, volledig en tijdig over - bijvoorbeeld - de kosten, de te winnen prijzen, de duur van het abonnement en eventuele verslavingsrisico's' Dat alles houdt u, als Kansspelautoriteit, goed in de gaten.

En er is méér. Zo houdt u bijvoorbeeld ook toezicht op de manier waarop de vergunninghouders reclame maken en nieuwe klanten werven. Dat moet op een zorgvuldige en evenwichtige manier gebeuren. Hoe precies - ook dat werken we momenteel nader uit in een AMVB. Essentieel daarbij is dat reclame de goklust niet mag aanwakkeren; ze mag enkel dienen tot het kanaliseren van de vraag van consumenten naar het legale aanbod. Wie een gokje wil wagen, moet namelijk weten welke legale kansspelen er zijn. Reclamemakers moeten natuurlijk wel hun creativiteit kunnen uiten. Consumenten mogen alleen niet op het verkeerde been worden gezet. Ik denk hierbij aan het lokken van consumenten door enorme winsten voor te spiegelen of aan te geven dat het kansspel wel eens de oplossing voor al je financiële problemen kan zijn. Ook mogen vergunninghouders consumenten niet door reclame voor andere producten of diensten indirect tot kansspelen aanzetten. Een voorbeeld is een casino dat niet met kansspelen maar

slechts met warme maaltijden adverteert, waardoor consumenten zouden kunnen denken dat het niet een kansspelaanbieder maar een restauranthouder betreft.

Met de oprichting van de Kansspelautoriteit wordt ook het toezicht en de handhaving intensiever. Daarmee willen we misbruik, fraude en criminaliteit in de kansspelmarkt zo veel mogelijk terugdringen en weren. Een stevige ambitie. Willen we die kunnen waarmaken, dan moet u als Kansspelautoriteit natuurlijk beschikken over een adequaat handhavingsinstrumentarium. Uw gereedschapskist is gevuld met bestuursrechtelijke handhavingsinstrumenten, zoals de bestuurlijke boete, het toepassen van bestuursdwang en de last onder dwangsom. Met die instrumenten onder handbereik, bent u in staat op te treden. Tegen vergunninghouders die zich niet aan de regels houden. En ook tegen illegale aanbieders van gokspelletjes.

Pas indien u stuit op gevallen van herhaalde of ernstige overtreding van de wet, wordt het strafrecht ingezet. En al helemaal, als er sprake blijkt van verwevenheid met georganiseerde misdaad. In dat soort situaties is strafrechtelijke handhaving door het Openbaar Ministerie geboden.

Prioriteiten voor de handhaving zullen de komende tijd gericht zijn op het aanpakken van grootschalige en/of bedrijfsmatig uitgevoerde illegale kansspelen. Een pool op bescheiden schaal voor de klanten van een café, waar aan de vooravond van het EK Voetbal in de media het een en ander over te doen was, is voor de Kansspelautoriteit geen aanleiding om in actie te komen. De cafébezoeker kan dus met een gerust hart deelnemen aan een voetbalpool in zijn buurtcafé.

Met al deze taken verwachten we heel wat van u als Kansspelautoriteit en het is dan ook in ons aller belang dat u goed voor deze taken bent toegerust. Ik zeg hier nadrukkelijk: ons aller belang, want ook de vergunninghouders hebben veel baat bij een onafhankelijke, krachtige toezichthouder, die optreedt tegen illegaal aanbod. Vergunninghouders hebben het exclusieve recht gekregen om kansspelen aan te bieden. Dan vind ik het niet meer dan redelijk dat zij - los van de kosten voor het legale aanbod - ook meebetalen aan de bestrijding van dit illegale aanbod. Daartoe legt u de vergunninghouders een kansspelheffing op - een bestemmingsheffing, waarmee u uw eigen activiteiten financiert. Uiteraard is het niet de bedoeling dat u als Kansspelautoriteit 'winst' gaat maken. De heffing is én blijft kostendekkend.

Dames en heren, ik ga afronden. Maar eerst ga ik nog even kort in op gokken via internet. U weet, dat ik mij de afgelopen tijd heb ingezet voor de modernisering van het kansspelbeleid, waaronder de regulering van online kansspelen. Een hoop mensen neemt nu al volop deel aan gokspelletjes op internet, terwijl deze markt nog niet netjes is gereguleerd. Dat vind ik zorgelijk. Consumenten moeten de garantie hebben dat ze veilig en verantwoord kunnen spelen, bij aanbieders die een vergunning hebben en onder toezicht staan van de Kansspelautoriteit.

Moeten we de huidige wet handhaven door te proberen illegale kansspelen via internet tegen te gaan' Daar valt veel voor te zeggen. Aan de andere kant: het buitenland heeft al laten zien dat zo'n black-out niet werkt. En wat je ook niet wilt, is - in de aanloop naar het nieuwe kansspelbeleid - betrouwbare partijen, die aandringen op regulering in Nederland, en op termijn misschien wel in aanmerking komen voor een vergunning, definitief van de markt verjagen. Dat is tenslotte niet in het belang van de consument. Die gaat dan zijn heil zoeken bij partijen die bewust voor de illegaliteit kiezen.

Hoe gaan we met dit dilemma om' We hebben - in goed overleg met de Kansspelautoriteit en een aantal aanbieders - een beleidslijn opgesteld om het ook in deze transitiefase werkbaar te houden. Kort gezegd komt het op het volgende neer: aanbieders die willens en wetens de wet overtreden en dit ook blijven doen, pakt de Kansspelautoriteit aan. Aanbieders die zich netjes gedragen, mogen straks meedingen naar een vergunning. De Kansspelautoriteit heeft hierover vorige week brieven gestuurd en een persbericht uitgedaan.

Wat ik in ieder geval heb kunnen afronden - en waar ik dan ook heel erg trots op ben - is de totstandkoming van de Kansspelautoriteit! Nu is "autoriteit" meestal een soort eretitel, een die je in de praktijk moet verdienen, zo niet afdwingen. U hebt hem direct bij de geboorte meegekregen. Dat schept verwachtingen. Maar ik ben er van overtuigd dat u zich de komende jaren zult ontwikkelen tot een zeer gewaardeerde en effectieve Kansspelautoriteit.

reageer via disqus

reageer via facebook

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Planeet gevonden in leefbare zone bij dichtstbijzijnde ster
Planeet gevonden in leefbare zone bij dichtstbijzijnde ster Planeet gevonden in leefbare zone bij dichtstbijzijnde ster Pale Red Dot-campagne onthult...

Spoffin 2016: toegankelijk toptheater
Professionele theatermakers uit 17 overwegend Europese landen komen van 25 tot en met 28 augustus naar Spoffin, het internationale festival...

Spoffin PRO: internationale ontmoetingen en onverwachte voorstellingen
Spoffin ontvangt dit jaar ruim veertig professionals op het gebied van buitentheater uit binnen- en buitenland. Op het programma van...

VS populairste studiebestemming Nederlandse student
Met het nieuwe collegejaar vlak voor de deur, vertrekt een deel van de Nederlandse studenten naar een buitenlandse bestemming om...

Chris Huinder en zijn Keisnijding op zondag 11-9-2016 in Museum Slager
De Bossche schrijver Chris Huinder leest tijdens de Open Monumentendag op zondag 11 september 2016 uit zijn verhalenbundel Stenen in...

Nederlanders kiezen sim-only boven prepaid
Nederlanders zien steeds vaker af van prepaid. In plaats daarvan nemen ze een sim-only abonnement. Goedkoopstesimonly.net zocht uit waarom deze...

Uitbreiding Tebodin in België met nieuwe directeur
Het aantal projecten dat de engineers en consultants van Tebodin uitvoeren voor Belgische klanten is de laatste jaren sterk toegenomen....

OV-chipkaart nog geen perfect vervoersbewijs
OV-chipkaart nog geen perfect vervoersbewijs P E R S B E R I C H T Amersfoort, 23 augustus 2016...

Leerboek Revit 2017, Bouw Informatie Modelleren
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang uitgegeven van de serie ‘Revit...

Interesse in Pokémon Go neemt snel af
Tenzij je de laatste maand onder een steen hebt geleefd dan heb je ongetwijfeld gehoord over de nieuwe smartphone app...

Al-Falih gaat naar internationale topbijeenkomst van energieleiders
Al-Falih gaat naar internationale topbijeenkomst van energieleiders ISTANBUL-(BUSINESS WIRE)- Saudisch minister van energie, industrie en minerale grondstoffen Khalid Al-Falih en...

Leidse studenten starten crowdfundingsactie “Een tuintje op Mars”
Crowdfundingsactie “Een tuintje op Mars” vandaag van start 22 augustus 2016 Crowdfundingsactie “Een tuintje op Mars” vandaag van start Vandaag...

Kwart Nederlanders maakt nooit back-up van smartphone
Bijna een kwart van de Nederlanders (23,6%) maakt nooit een back-up van de smartphone. Dit blijkt uit onderzoek door Multiscope...

Figlo en Informeert starten samenwerking
Figlo en Informeert starten samenwerking CAPELLE AAN DEN IJSSEL, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Figlo en Informeert zijn een samenwerking aangegaan vanuit de...

Minister hoeft van rechter niet op te treden tegen import tijgermug
Minister Schippers van Volksgezondheid hoeft niet handhavend op te treden tegen bedrijven die banden en plantjes importeren die met tijgermuggen...

Uitloop werkzaamheden spoorbrug A1 Muiderbrug
Uitloop werkzaamheden spoorbrug A1 Muiderbrug Nieuwsbericht - \Laatste update: 21 augustus 2016 15:39 uur - De werkzaamheden aan de spoorbrug...

Help de Huismus, en doe mee met Zet de Huismus op de Kaart
Huismus Bescherming Nederland helpt mensen met de leefomgeving, de habitat, voor huismussen. Hebt u huismussen in uw directe omgeving, dan...

Central Park, by Ron Blaauw zet BMW op de menukaart
Central Park, by Ron Blaauw in Voorburg heeft een unieke samenwerking met BMW Den Haag en is nu ook “BMW...

Roken in het openbaar steeds minder sociaal geaccepteerd
Roken in het openbaar steeds minder sociaal geaccepteerd 18 augustus 2016 Roken in het openbaar steeds minder sociaal geaccepteerd Nederlanders...

Meeste singles blijven geen vrienden met ex
Vrienden blijven met je ex, kan dat? Voor ruim de helft van de singles geldt van niet. Zij zijn niet...

Delticom AG: webshop Motorolie-centrale.nl gelanceerd
Delticom AG: Motorolie-centrale.nl - Nieuwe webshop voor motorolie HANNOVER, Duitsland-(BUSINESS WIRE)- Delticom AG, de toonaangevende webwinkel voor banden en auto-onderdelen,...

Nu al recordaantal selfie-doden in 2016
Er valt niet te ontkennen dat selfies steeds populairder worden. Deze toenemende populariteit is echter niet zonder gevaren - elk...

Kroll Ontrack breidt documentreviewdiensten uit in Duitsland
Kroll Ontrack breidt zijn documentreviewdiensten in Europa uit met een nieuw documentreviewcentrum in Duitsland LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Kroll Ontrack, de toonaangevende...

Filipijnen waarderen hun kiesstelsel
Filipijnen waarderen hun kiesstelsel MANILA, Filipijnen-(BUSINESS WIRE)-- Cijfers van peilingen vrijgegeven door Pulse Asia, een organisatie die opiniepeilingen doet in...

Premie autoverzekering omhoog door noodweer
Afgelopen juni werd ons land geteisterd door noodweer en dat heeft ervoor gezorgd dat verzekeraar Achmea de premie voor onder...

Nieuw in Nederland: MagMod systeem voor de reportagefotograaf
MagMod staat voor Magnet Mod en is een uniek modulair systeem voor uw reportageflitser. Geen gedoe met klittenband meer, maar...

Meer vakantiegangers naar Iran
De afgelopen maanden is de sociaalpolitieke situatie in Iran verbeterd. Waar tot voor kort Iran niet bepaald als toeristische bestemming...

Primeur: digitaal archief Stadsregio Rotterdam in e-Depot
Stadsregio Rotterdam heeft als eerste organisatie in Nederland haar elektronische duurzaam te bewaren archiefbescheiden volledig elektronisch overgebracht naar het e-Depot...

Goedkoopstesimonly.net: Simpel met 3 EUR goedkoopste sim only 2016
Goedkoopstesimonly.net onderzocht de prijzen van de verschillende sim only abonnementen. Hieruit blijkt Simpel met een bedrag van 3,- EUR per...

Hypotheekrente.com lanceert onafhankelijk hypotheekrente overzicht
Het Nederlandse bedrijf Hypotheekrente.com is deze week van start gegaan. Vanaf vandaag is het mogelijk om op de website Hypotheekrente.com...

Eén op de drie Nederlanders kijkt naar vlogs
Vlogs zijn populair in Nederland. Eén op de drie Nederlanders ouder dan 18 kijkt minimaal één keer per maand een...

Welcome to the Smiling Coast in première op World Cinema Amsterdam
De Nederlandse documentaire Welcome to the Smiling Coast: Living in the Gambia Ghetto beleeft op zaterdag 27 augustus zijn Nederlandse...

Vrouwen doen de was voor de Nederlandse man
Hoe staat het met de hygiëne in Nederlandse huishoudens? Dat zocht SmartStudentDeals.nl, in samenwerking met NovioResearch, uit door een onderzoek...

Nederlanders nog steeds vaak dubbel verzekerd
Nederlanders blijken nog altijd onnodig dubbel verzekerd te zijn meldt Reisverzekering.net. Verschillende verzekeringen dekken dan hetzelfde risico. Vaak worden oude...

Truck Hunk en Truck Chick 2016 bekend
Ze zijn bekend, de Truck Hunk en Truck Chick van 2016! Anton de Wit mag zich de Truck Hunk van...

Nieuwsbank implementeert nieuwe website
Nieuwsbank gaat vernieuwen en implementeert komend weekeinde haar nieuwe website. Dit kan tot gevolg hebben dat de website www.nieuwsbank.nl vanaf...

OM eist 14 jaar voor doden ex-partner
OM eist 14 jaar voor doden ex-partner Breda, 12 augustus 2016 OM eist 14 jaar voor doden ex-partner Het Openbaar...

Platform Keelbos verzoekt Ede om bestuursrechtelijke handhaving
Platform Keelbos heeft donderdag samen met Janneke van Maanen van COC Midden Gelderland en burgemeester Van der Knaap gepraat over...

Universeel Vrijheidssymbool verhuist van Amsterdam naar Nijmegen
De stichting Freedom-Be Free heeft het in Nederland ontstane universeel vrijheidssymbool dat vorig jaar zomer op de Dam in Amsterdam...

Open Dag Havingness in Beetsterzwaag
In het mooie statige Huize Lyndenstein in Beetsterzwaag geeft Havingness op zaterdagochtend 27 augustus een Open Dag. Bezoekers zijn dan...

Samenwerking met Get Flexible in KNZB bad Zeist
De KNZB start een intensieve samenwerking met sportaanbieder Get Flexible in het KNZB bad in Zeist. Get Flexible gaat het...

Bijna 16.000 mensen slagen voor het Level III CFA Exam
CFA Institute, de wereldwijde vereniging van beleggingsprofessionals die de norm stelt voor de hoogste ethische standaarden, opleiding en professionalisering, kondigt...

Digitale inbraak website gemeente Ede
Digitale inbraak gemeentesite Ede Digitale inbraak gemeentesite Ede De gemeente Ede heeft onlangs geconstateerd dat ze slachtoffer is geworden van...

JBMatch lanceert nieuw recruitment platform voor juridische vacatures
Conjunctuur of geen conjunctuur; in de juridische markt is het aantal vacatures altijd hoog. Om de actieve – en latent...

Kijkduin beste Pokémon Go-locatie van Nederland
Sinds een paar weken lijkt haast iedereen in de ban van Pokémon Go. Door het hele land wordt gretig gezocht...

Verzekeraar eist goede beveiliging auto
Goed nieuws voor autobezitters. Er worden steeds minder auto’s gestolen. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit. De...

Koffer meenemen soms duurder dan vliegticket zelf
De meeste luchtvaartmaatschappijen rekenen tegenwoordig extra kosten voor het vervoeren van ruimbagage. De tarieven hiervan lopen echter sterk uiteen, vooral...

With Sleep Medicine Launch, Wolters Kluwer Expands UpToDate Coverage
With Sleep Medicine Launch, Wolters Kluwer Expands UpToDate Coverage to 24 Specialties WALTHAM, Mass.-(BUSINESS WIRE)- The Health division of Wolters...

Maxshopping.nl biedt meubelontwerpers gratis e-commerce platform
Het Emmeloordse online home & living platform Maxshopping.nl bewandelt een nieuwe weg voor de inkoop en productie van trendy meubels....

App voor veilig rijden nog niet volmaakt
Eén op de drie Nederlanders verstuurt wel eens een bericht tijdens het auto rijden. Zo blijkt uit onderzoek van het...