Energie-aanbiedingen dragen bij aan doelstellingen duurzame energie


Utrecht, 20160224 -- De overheid streeft ernaar om 14% van de opgewekte energie in Nederland uit een duurzame bron op te wekken. In eerste instantie lijkt het niet realistisch dat deze doelstelling gehaald wordt, aldus de algemene rekenkamer. Toch zien we nu dat energie aanbiedingen de duurzame energie gaan promoten.

Energie-aanbiedingen dragen bij aan doelstellingen duurzame energieDuurzame energie aanbiedingen

Om de 14% duurzame energie te realiseren is het van belang dat de consument en het bedrijfsleven mee gaan in de verduurzaming van de energievoorziening. Zo wil de overheid tijdelijke subsidies aanbieden voor bijvoorbeeld het opwekken van zonne-energie. Nu spelen energieleveranciers ook eindelijk in op de doelstellingen door duurzame energie aanbiedingen aan te bieden aan de consument.

Zo is het nu bij Engie mogelijk om te kiezen uit welke energiebron je stroom geleverd wordt. De consument krijgt hierbij een keuze uit:
  • Windenergie
  • Zonne-Energie
  • Waterkracht
Het is voor consumenten aantrekkelijker om bij deze energie aanbiedingen zelf te kiezen uit welk windmolenpark, zonne-park of waterkrachtcentrale hun stroom geleverd wordt. Engie geeft een aantrekkelijke visuele weergave van waar de geleverde energie vandaan komt en hoe deze duurzaam opgewekt wordt. Bovendien profiteert de consument van een forse welkomstkorting waardoor duurzame energie nog aantrekkelijker wordt.

Niet alleen Engie is actief met het promoten van duurzame energie, ook andere energieleveranciers zoals Essent, de Nederlandse Energiemaatschappij en Qurrent promoten duurzame energie. Dit heeft geleid tot een recordaantal overstappers in 2015, waarbij steeds meer mensen kiezen voor groene energie. Bij Qurrent krijg je tevens vele mogelijkheden om zelf te investeren in duurzame energie zoals wind en zon. In tegenstelling tot bij Engie, wordt men deels eigenaar van een eigen windmolen en kan de opwekking van energie 24 uur per dag ingezien worden.

Een andere positieve ontwikkeling die bijdraagt aan de doelstellingen van de overheid is dat er geen onderscheid meer gemaakt wordt tussen groene en grijze stroom wat prijs betreft. Niet iedere energieleverancier doet hier aan, de NLE biedt goedkopere stroomtarieven aan bij grijze energie dan bij volledig groene energie. Ze bieden daarbij wel bij alle contracten een welkomstkorting aan.

Energiebronnen niet altijd van Nederlandse herkomst

Ondanks dat men de energiebron kan kiezen bij de energie aanbiedingen van Engie, zijn niet alle energiebronnen afkomstig uit Nederland. Om aan de grote vraag naar duurzame energie te voldoen schakelt Engie de hulp in van zonneparken in Italië en waterkrachtcentrales in Frankrijk.

Met name zal dit zich voordoen als de consument kiest voor de energie aanbiedingen met een combinatie van verschillende opgewekte energiebronnen. Wanneer er waterkracht gebruikt wordt dan is dit altijd afkomstig uit het buitenland. Wellicht dat volledig duurzame energie in Nederland voor 2050 nog iets te hoopvol is, maar 14% in 2020 lijkt steeds meer haalbaar.


Deel: ' Energie-aanbiedingen dragen bij aan doelstellingen duurzame energie '




Lees ook