Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

persbericht

Afsluiting Nederlandse helikopterbijdrage MINUSMA

Datum nieuwsfeit: 23-03-2017
Bron: Ministerie van Defensie (kerndepartement)
Zoek soortgelijke berichten

Afsluiting Nederlandse helikopterbijdrage MINUSMA

Afsluiting Nederlandse helikopterbijdrage MINUSMA

20 maart 2017 - 13:47

Eén van de drie Chinooks, die Nederland in Mali had ingezet, komt per C-17 transportvliegtuig terug op vliegbasis Gilze-Rijen. Dat gebeurt donderdag 23 maart. Bij aankomst blikt Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt terug op de luchtmachtbijdrage, die begin deze maand stopte. De Chinooks vlogen voor de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (MINUSMA).

Duitsland heeft de taken van de transporthelikopters inmiddels overgenomen. Het gaat om troepenverplaatsingen, materieeltransporten en medische evacuaties. De eerste Chinook arriveerde 16 maart al in Nederland, de laatste volgt naar verwachting medio april.

De Verenigde Naties (VN) wil met MINUSMA de veiligheid en stabiliteit in Mali herstellen. Nederland draagt hier sinds april 2014 aan bij en levert met name langeafstandsverkenners, politietrainers en inlichtingenpersoneel om informatie te verzamelen. De Nederlanders vormen daarmee de ‘oren en ogen’ binnen de VN-missie. De commandant van MINUSMA gebruikt de gegevens om operaties voor te bereiden.

Nederland leverde tot januari van dit jaar ook vier Apache-gevechtshelikopters. Deze toestellen verzamelden inlichtingen vanuit de lucht en beschermden grondtroepen.

Zie voor mee informatie ook: https://www.defensie.nl/onderwerpen/missie-in-mali/inhoud/nederlandse-bijdrage

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie