Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

persbericht

T-Mobile in strijd met nieuwe Europese wetgeving voor roaming

Datum nieuwsfeit: 19-05-2017
Bron: Providers.nl
Zoek soortgelijke berichten
Meer uit deze bron

T-Mobile in strijd met nieuwe Europese wetgeving voor roaming


UTRECHT, 20170519 -- Onlangs introduceerde T-Mobile zijn onbeperkt mobiel internet abonnementen voor sim only. Hierbij wordt onbeperkt data binnen Nederland aangeboden en 10 GB in de EU per maand. Bij de 10 GB per maand gaat de mobiele provider de fout in bij het duurste abonnement.

T-Mobile biedt te weinig MB binnen Europa
In principe is de vuistregel voor roaming als volgt: "Men mag de hele databundel binnen Europa gebruiken". Echter is een uitzondering specifiek voor unlimited abonnementen of abonnementen met zeer goedkope en grote databundels. Voor consumenten met een onbeperkt internet, bellen en sms-en abonnement, zoals dat van T-Mobile, geldt dat de provider een minimum aantal MB moet aanbieden bij roaming binnen Europa. Om te berekenen op hoeveel data men minimaal recht heeft kunnen de volgende waardes gebruikt worden:
  • Hoeveelheid GB van de binnenland bundel
  • 2x (prijs van het abonnement excl. BTW) / 7.7 = het minimum aantal GB waar een consument recht op heeft bij roamen binnen de EU
Bij T-Mobile is de eerste waarde onbeperkt. Als we de bovenstaande rekensom uitvoeren op het duurste unlimited abonnement dan komen we op het volgende uit:
2x (60 / 1.21 = 49.59) / 7.7 = 12.88 GB


T-Mobile komt dus 2.88 GB tekort binnen Europa om aan de wetgeving te voldoen. De mobiele provider heeft nog tot 15 juni om het abonnement aan te passen. Mocht dit niet gebeuren dan zal het abonnement in strijd zijn met de nieuwe Europese regels.

Consumenten kunnen via de volgende tool zelf berekenen op hoeveel data zij recht hebben bij roaming binnen Europa. Via deze tool achterhaalde wij dat T-Mobile niet gaat voldoen aan de Europese wet.

Duurste T-Mobile bundel in zowel EU als VS beschikbaar
Het uitgebreidste unlimited abonnement van T-Mobile is in zowel de EU als de VS beschikbaar. Dit is echter geen reden voor T-Mobile om minder data bij roaming aan te bieden binnen Europa. De regels dicteren wat minimaal aangeboden moet worden binnen Europa en daar zit T-Mobile nu onder.

Tele2 houdt zich aan de regels bij nieuw abonnement
Prijsvechter Tele2 voldoet wel aan de nieuwe Europese regels voor het minimum aantal data dat een consument krijgt bij roaming. Dit komt vooral doordat Tele2 zeer goedkope abonnementen aanbiedt. Bij de 10 GB bundel zou men verwachten dat er binnen Europa ook 10 GB verbruikt mag worden, echter is dit niet het geval. Tele2 hanteert hier een bundel van 6GB, dat is echter 1,3GB meer dan minimaal vereist is.

Bij het onbeperkt internet abonnement zou Tele2 minimaal 5,4 GB moeten aanbieden volgens de nieuwe regels. Ook hier biedt de mobiele provider meer dan minimaal vereist en wordt een bundel van 6 GB aangeboden. 

Voor consumenten is het raadzaam om sim only acties in de gaten te houden en met name de voorwaarden voor roaming in Europa. Zo kan het ook voorkomen dat een consument die in Nederland een abonnement heeft met weinig data en daar meer voor betaald dan de Europese tarieven. In dit geval geldt de regel dat de binnenland bundel binnen Europa gebruikt mag worden, zo lopen consumenten dus data bij roaming binnen Europa mis. Anderzijds is het raadzaam om te controleren of providers, zoals T-Mobile, zich wel goed aan de regels houden bij onbeperkte abonnementen.

bron: providers.nlNoot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie