Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

persbericht

Nieuwe technieken maken hoornvliestransplantaties minder riskant

Datum nieuwsfeit: 04-07-2017
Bron: het NIIOS
Zoek soortgelijke berichten
Meer uit deze bron

Nieuwe technieken maken hoornvliestransplantaties minder riskant


Amerikaanse promovendus onderzoekt innovatieve operaties van NIIOS

Rotterdam, 20170704 -- De nieuwe operatietechnieken van het Netherlands Institute for Innovative Ocular Surgery (NIIOS) zijn minder riskant en leveren sneller herstel op. Dat is de conclusie van het promotie-onderzoek van de Amerikaanse oogarts dr. Jack Parker. Hij onderzocht de DMEK-techniek en de ‘Bowman Layer’ transplantatie en promoveert vandaag aan de Universiteit van Leiden.

De DMEK-techniek en de ‘Bowman Layer’ transplantatie worden toegepast bij verschillende hoornvliesaandoeningen. DMEK, waarbij een laagje aan de achterkant van het hoornvlies wordt vervangen, is inmiddels in grote delen van de wereld de gangbare operatietechniek. Het onderzoek wijst uit dat patiënten beter zicht ervaren, sneller herstellen en dat er minder complicaties optreden.

‘Bowman Layer’ transplantatie is een techniek voor de voorkant van de cornea. Deze techniek is nog relatief nieuw en de voornaamste conclusie op dit moment is dat hiermee zwaardere ingrepen uitgesteld kunnen worden. De verwachting is dat in de toekomst ook hier de complete vervanging van hoornvliezen kan worden voorkomen.

Jack Parker kwam in 2010 voor het eerst bij NIIOS als fellow. De samenwerking is met deze promotie zeker niet ten einde. Hij blijft nauw samenwerken met Gerrit Melles, de oprichter van NIIOS. Dr. Parker is verbonden aan oogheelkundig instituut Parker Cornea (Birmingham Alabama), opgezet door zijn vader. Melles is een van Parkers promotoren, de andere is professor Martine Jager. De titel van het proefschrift luidt  Recent innovations in minimally invasive anterior and posterior lamellar keratoplasty.

Gerrit Melles (links) en promovendus Jack Parker.
Gerrit Melles (links) en promovendus Jack Parker.Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie