Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

persbericht

Protest tegen stierenrennen Pamplona in Amsterdam

Protest tegen stierenrennen Pamplona in Amsterdam


Hun leed is ons leed

Amsterdam, 20170706 -- Op vrijdag starten alweer de wereldberoemde stierenrennen van Pamplona in Spanje. Het Comité Anti Stierenvechten hield een stilte-actie tegen de stierenrennen van Pamplona op de Dam in Amsterdam, op donderdag 6 juli. Schrijfster Yvonne Kroonenberg deed mee aan de actie.

De stierenrennen worden gezien als een onschuldig vermaak met stieren, maar niets is minder waar: de dieren rennen naar de arena om daar op dezelfde avond, tijdens het stierengevecht, gedood te worden. Met Europese landbouwsubsidies worden de 60 stieren gefokt die tijdens de San Fermín feesten gedood worden. De stierenrennen van Pamplona zijn veruit de meest bekende van de meer dan 17.000 stierenfeesten die jaarlijks in Spanje plaatsvinden.

Hun leed is ons leed
Met bebloede handen, foto’s van de stieren en protestborden met teksten als ‘Stop de wrede stierenrennen van Pamplona’ stonden de demonstranten op de Dam. Hun boodschap: als we zwijgen en de andere kant op kijken hebben we bloed aan onze handen.

Protest tegen stierenrennen Pamplona in Amsterdam

Toerisme
Jaarlijks gaan duizenden toeristen uit Spanje, maar ook uit andere landen zoals Nederland, de Verenigde Staten, Australië, het Verenigd Koninkrijk, etc. naar Pamplona om deel te nemen aan de stierenrennen. Veel buitenlandse toeristen weten niet dat de stieren die meelopen in de stierenrennen gedood zullen worden. De video van het Spaanse platform La Tortura no es Cultura (marteling is geen cultuur), waar CAS deel van uitmaakt, roept toeristen op om niet deel te nemen aan de stierenrennen en zich er bewust van te zijn dat zij bijdragen aan het leed van de stieren. De video wordt verspreid in Europa, Noord-Amerika en Azië om een einde te maken aan dit bloedige spektakel.Subsidies
Geschat wordt dat er in Spanje in totaal 629 miljoen euro aan subsidiegeld bij het stierenvechten terecht komt. 130 miljoen zou afkomstig zijn van landbouwsubsidies vanuit de Europese Unie. Daarnaast wil de meerderheid van de Spanjaarden geen stierengevechten in hun land. De interesse in dit soort evenementen daalt jaarlijks. Volgens het Ministerie van Cultuur van Spanje gaat jaarlijks 6,9% van de Spanjaarden naar een stierengevecht. Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie