Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

persbericht

CAA: Antisemitisme enorm gestegen in Groot-Brittannie

Datum nieuwsfeit: 17-07-2017
Vindplaats van dit bericht
Bron: CIDI
Zoek soortgelijke berichten

CAA: Antisemitisme enorm gestegen in Groot-Brittannie

in Antisemitisme / by Elkan van der Raaf / on 17/07/2017 at 14:26 / Tags: antisemitisme, Groot Brittannie

Uit onderzoek van Campaign Against Antisemitism (CAA) blijkt dat antisemitisme in Groot-Brittannie in 2016 tot recordhoogtes is gestegen. Volgens CAA heeft de Britse politie de joodse gemeenschap 'verraden'.

Ten opzichte van 2014 is in 2016 het aantal antisemitische incidenten met 44 procent gestegen. Gedurende het hele jaar zouden er 1.078 antisemitische incidenten plaatsgevonden hebben. CAA baseert haar cijfers op rapporten van de politie. Volgens een andere antisemitismewaakhond, de Community Security Trust, waren er in 2016 1.309 antisemitische incidenten te tellen.

Volgens voorzitter van de CAA Gideon Falter, hebben zowel de politie als het Openbaar Ministerie gefaald om joden te beschermen. Dit beschouwt Falter als 'verraad'. Groot-Brittannie heeft weliswaar de politieke wil en de wetten om antisemitisme te bestrijden, maar de verantwoordelijke uitvoerders falen om het snel groeiende racisme tegen joden aan te pakken. Aldus de CAA-voorzitter.

Het Openbaar Ministerie zegt zich niet in de cijfers te herkennen. Volgens het Britse OM worden racistische misdaden uiterst serieus genomen. Zo zouden er vorig jaar meer dan 15.000 racistische misdaden vervolgd zijn, aldus een OM-woordvoerder. Hoofdcommissaris Dave Stringer reageerde dat de politie toegewijd is aan het aanpakken van racistische misdaden, in welke vorm dan ook.

Het CAA zelf stelt dat slechts 1,4 %, oftewel 15 antisemitische incidenten, daadwerkelijk vervolgd zijn. De haatmisdaden die door het OM en de politie genoemd worden, bevatten alle vormen van racisme. Naar aanleiding van de reactie van het OM concludeert het CAA dat andere vormen van racisme dus wel worden aangepakt, maar antisemitisme niet.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie