Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

persbericht

Gratis pizza, zelfgebouwde autootjes en gezamenlijk hacken op SHA

Datum nieuwsfeit: 06-08-2017
Vindplaats van dit bericht
Bron: Xs4all
Zoek soortgelijke berichten

Gratis pizza, zelfgebouwde autootjes en gezamenlijk hacken: welkom op SHA!

Door: XS4ALL @ SHA2017 | SHA-DAG-1 | Flevoland is vijf dagen lang het centrum van de wereld. Althans, voor hackers en andere computertechneuten. Sinds 1989 wordt iedere vier jaar in Nederland een groot hackersfestival georganiseerd, steeds onder een andere naam. Dit jaar heet het Still Hacking Anyway, oftewel SHA (spreek uit: sja). Whizzkids van over de hele wereld zijn hier samen aan het hacken, discussieren en feesten. Wij doen er verslag van. Vandaag een sfeerimpressie.

Doen wat je wil

Hoe ziet een festival eruit dat door ideologische hackers wordt georganiseerd? Op het eerste oog zoals ieder ander meerdaags feest: honderden tentjes, grote podia en gekke bouwwerken. Maar wie langer kijkt, ziet dat het er hier toch net iets anders aan toegaat. Hackers houden namelijk niet zo van autoriteit. Elektriciteit en internet nodig? Tap maar af. Keihard techno (of happy hardcore, heavy metal of experimentele jazz) draaien bij je tent? Ga je gang. Over het festivalterrein rondracen in je zelfgebouwde, uit frisdrankkratjes opgetrokken, elektrische voertuig? Leef je uit.

Acces all areas

Alles op SHA is open source. Iedereen mag (bijna) overal komen en meewerken aan het evenement. Een groot deel van de bezoekers maakt zich nuttig als vrijwilliger. En tijdens de plenaire opening wordt nog eens extra benadrukt: je mag helemaal jezelf zijn. Vrouw, man, transgender, hetero, homo, jong, oud, dik, dun: iedereen is welkom. Het publiek is dan ook gemeleerd; tientallen subculturen (van goths tot huisvaders) leven vredig samen in een harmonieuze gemeenschap.

Walhalla voor nerds

Ethiek is belangrijk voor hackers. De bescherming van burgerrechten is een terugkerend thema in de vele lezingen en discussies die worden georganiseerd. Alleen al tijdens de eerste dag waren er talks over het alziend oog van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, de oneerlijkheid van de privacywetgeving en het aanpakken van cybercriminelen. Dit geengageerde programma wordt afgewisseld met zeldzaam nerdy presentaties. Wat te denken van de les Attacking OpenSSL using Side-channel Attacks? En wat precies verteld wordt tijdens A look at TR-06FAIL and other CPE Configuration Management Disasters? Sja.

Anarchistische chaos

Gelukkig kunnen hackers ook gewoon lol trappen. 's Avonds en 's nachts is de festivalcamping een anarchistische chaos waar groepen hackers kunstwerkjes solderen, gratis pizza maken voor iedereen, tegen elkaar gamen, met elkaar dansen, bier drinken, muziek maken en vooral heel veel hardop lachen. SHA belichaamt de waarden van de hackerscommunity: het is vrijgevochten, creatief, ideologisch en vol humor. Mooie plek. Morgen meer!

videos-cdn.timelapse.live/1708001/01/timelapse.mp4

Deze timelapse toont de opbouw van het hoofdterrein van festival tot en met nu. De timelapse werd gemaakt door SHA-contributor M4rcu5. Foto's van het festival bekijken? Check het album op Flickr.

XS4ALL heeft een speciale band met SHA. De grondleggers van het festival waren ook de oprichters van de internetprovider. Iedere editie zijn veel XS4ALL'ers aanwezig als spreker, artiest of gast. SHA is een kleine vrijstaat waar iedereen mag doen wat hij wil, zo lang hij anderen niet benadeelt. Tijdens SHA worden zaken besproken die niet alleen hackers, maar heel de wereld aangaan. Wij schrijven een aantal blogposts over de serieuze en minder serieuze kanten van het festival. Dit is de eerste in een serie van vier.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie