Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

persbericht

Promotie: vrijgevigheid in het monetaire domein

Datum nieuwsfeit: 13-10-2017
Vindplaats van dit bericht
Bron: Maastricht University
Zoek soortgelijke berichten

Agenda - Promotie Mw. Hande Erkut, MSc

13 okt 10:00

Promotie Mw. Hande Erkut, MSc.Promotor: prof.dr. A. Riedl

Co-promotor: dr. R. Peeters

“Domain dependency of norms and preferences for generosity” Trefwoorden: monetair domein, vrijgevigheid, onderhandelings- en toewijzingsbeslissingen

Experimenteel economisch onderzoek richt zich op vrijgevigheid in het monetaire domein, hoewel veel onderhandelings- en toewijzingsbeslissingen in het niet-monetaire domein worden genomen. Onderzoek naar vrijgevigheid in het niet-monetaire domein is van belang om toewijzings- en onderhandelingsmechanismen te kunnen ontwikkelen waarin rekening wordt gehouden met de voorkeur van mensen voor vrijgevigheid. In dit proefschrift wordt onderzocht of er een verschil bestaat tussen vrijgevigheid binnen het monetaire en het niet-monetaire domein en zo ja, waarom. Ter beantwoording van het eerste deel van de vraag is de mate van vrijgevigheid binnen beide domeinen systematisch met elkaar vergeleken. De tweede vraag wordt beantwoord aan de hand van verschillen tussen fouten die mensen maken bij het nemen van beslissingen, verschillen in waardering van niet-monetaire zaken die slecht zijn voor jezelf en anderen en verschillen in sociale toewijzingsnormen tussen de domeinen. De resultaten wijzen uit dat er verschillen bestaan tussen de twee domeinen als het gaat om voorkeuren voor vrijgevigheid en dat de vrijgevigheid in het niet-monetaire domein groter is dan in het monetaire domein, wat kan worden verklaard door sociale toewijzingsnormen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie