Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hoge straffen geëist tegen verdachten van grootschalige drugssmokkel

Datum nieuwsfeit: 14-11-2017
Vindplaats van dit bericht
Bron: Openbaar Ministerie
Zoek soortgelijke berichten

Hoge straffen geëist tegen verdachten van grootschalige drugssmokkel


Hoge straffen geëist tegen verdachten van grootschalige drugssmokkel
14 november 2017 - Arrondissementsparket Noord-Holland
Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft gevangenisstraffen tot acht jaar geëist tegen vijf mannen in de leeftijd van 39 tot 50 jaar en afkomstig uit Utrecht, Alphen a/d Rijn en IJsselstein. Zij worden, in wisselende samenstelling, onder andere verdacht van grootschalige drugssmokkel en deelname aan een criminele organisatie. Naast gevangenisstraf eiste de officier van justitie ook geldboetes tot 25.000 euro. Alle verdachten staan terecht tijdens een meerdaags proces bij de meervoudige kamer van de rechtbank op Schiphol.
Strafbare verwijtenDrie van de vijf mannen worden ervan verdacht op 31 juli 2015 maar liefst 547 kilo cocaïne in Nederland te hebben binnen gesmokkeld. Dat zou zijn gebeurd in een hydraulische cilinder, afkomstig uit een vrachtzending uit Zuid-Afrika, die via  Schiphol werd binnen gesmokkeld.  Om de cocaïne vanaf Schiphol te vervoeren, was een vrachtwagen gehuurd.Ook wordt drie verdachten verweten in september van dat jaar met een zeecontainer uit Ghana 5.685 kilo hennep de haven van Rotterdam te hebben binnengesmokkeld. De container werd afgeleverd in een loods in Zevenhuizen, waarna de mannen werden aangehouden.Bovendien verdenkt het OM vier van de vijf mannen ervan dat zij tussen 1 januari 2015 en 23 september 2015 deelnamen aan een criminele organisatie die op meerdere plekken drugs Nederland binnensmokkelde. Het gaat onder andere om de plaatsen Haarlemmermeer (Schiphol), Rotterdam, Zevenhuizen, Zwammerdam, Utrecht, IJsselstein, Zoetermeer en Waddinxveen.Tot slot worden twee mannen verdacht van het voorhanden hebben van meerdere wapens (stroomstootwapens en vuurwapens) en munitie. Twee andere verdachten wordt witwassen verweten.
Pechvogel-verweer‘’Betrokkenen bij internationale vrachtzendingen waar drugs in blijkt te zitten claimen vaak dat zij het slachtoffer dreigen te worden van een afschuwelijk misverstand. Zij geven dan aan dat zij slechts hun werk deden en helemaal niets wisten van de verdovende middelen, die tussen de zending fruit of machineonderdelen is aangetroffen’’, opent de officier van justitie zijn requisitoir. Een verweer dat ook vandaag wordt gevoerd, maar wat de officier volstrekt ongeloofwaardig acht: ‘’Het ‘pechvogel-verweer’ is moeizaam voor iemand die bij zijn aanhouding  in het bezit was van een Glock, een PGP-telefoon, 7.000 euro cash, de  inlogcode van een  e-mailaccount van iemand anders, en een notitie om gecodeerd telefoonnummers door te kunnen geven. Het is zo ongeveer de basisuitrusting van een drugscrimineel’’.
Chat gesprekken Een van de bewijsmiddelen omvat chatgesprekken tussen één van de verdachten met zijn (schoon)familie. Hieruit blijkt dat de familie bekend is met het feit dat er illegale handel met zeer grote waarde aan zit te komen. Er wordt gesproken over “ben je al rijk” en dat als het zo doorgaat ‘’er nooit meer gewerkt hoeft te worden’’. De familie begrijpt wat wordt bedoeld. ‘’Het OM begrijpt het ook’’, aldus de officier.
De rechtbank doet naar verwachting uitspraak 8 december
Deel dit op
RSS
Delen op Facebook
Delen op Google+
Delen op LinkedIn
Delen op Twitter
Mail deze pagina
Gerelateerd
Hoge straffen tegen verdachten van grootschalige drugssmokkel
Zes aanhoudingen in onderzoek naar handel in cocaïne
In Soest aangehouden mannen verdacht van bezit grote hoeveelheden harddrugs en vuurwapen
Tot acht jaar cel geëist wegens drugshandel en witwassen
OM eist celstraf voor grootschalige xtc-productie
Meer over
cocaïne
drugs

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie