Firmware zelden spelbreker meer bij wifi storing


Updaten wifi versterker raakt ingeburgerd

MAASTRICHT, 20180117 -- Software gestuurde apparatuur die is aangesloten op een display laat wel vaker de melding zien dat de firmware van het apparaat een update nodig heeft. Deze firmware is een klein stuk programmatuur dat in de hardware “ingebakken” is, maar dat toch soms moet worden aangepast. De afgelopen jaren verschenen met regelmaat berichten dat vooral verouderde firmware een voorname oorzaak was van slecht functionerende wifi apparatuur. Dat blijkt echter steeds minder het geval te zijn.

[plaatje update.jpg]

Het aanpassen dan wel repareren van reeds uitgeleverde apparaten leek de laatste jaren al bijna de standaard. Met name de fabrikanten van wifi versterkers brachten met regelmaat updates van hun programmatuur uit, waaronder ook firmware updates. Vaak betrof het dan aanpassingen die te maken hadden met beveiligingszaken, af en toe werd ook de functionaliteit aangepast of uitgebreid.

Ruben Plugge, customer service agent bij wifiversterken.nl: “Sinds ongeveer een half jaar zijn de vragen over dit soort apparatuur sterk afgenomen. Dat heeft meerdere oorzaken denk ik. Niet alleen wordt de apparatuur steeds gebruiksvriendelijker, ook raakt het updaten van de firmware ingeburgerd. Hoewel ons klantcontact in 2017 met 50% steeg, gaan de vragen nog maar zelden over updates.”

Iedere Nederlander een wifi specialist?

Wordt de gebruiker dan steeds meer bedreven in draadloze techniek? Ruben Plugge: “Dat zou natuurlijk kunnen, maar ik denk eerder dat het komt door acties van allerlei leveranciers en providers. Denk aan de acties van Ziggo en KPN. Bovendien is een firmware update uitvoeren thans betrekkelijk eenvoudig: software-link checken of link bij leverancier support aanklikken en vaak is het dan klaar.”

Het gebruik van wifi versterkers in Nederland kent een sterke groei. De omzet van Wifiversterken.nl steeg zelfs met 550 procent in 2017. Nederland heeft overigens een bijzondere rol in de ontwikkeling van wifi. De Nederlandse ingenieur Vic Hayes wordt ook wel de “vader van wifi” genoemd omdat hij eind jaren 80 van de vorige eeuw de techniek mee bedacht, terwijl zijn echtgenote de naam wifi verzon.


Deel: ' Firmware zelden spelbreker meer bij wifi storing '




Lees ook