Frans Stüger overtreft zichzelf met semi-biografische sleutelroman


TUK, 20180125 -- Frans Stüger, die in 1975 debuteerde met zijn novelle "De Gedachte", ligt nu in de betere boekwinkel met zijn semi-autobiografische sleutelroman De Bastaard. 'Het boek dat uitgevers niet aandurven' is dit jaar dan toch eindelijk verschenen bij uitgeverij SenS. Stüger heeft er 42 jaar aan gewerkt. CCCP, de bekende Amsterdamse producent van tv-formats en films, heeft alvast een optie op de filmrechten genomen.

[Cover De Bastaard] Deze semi-biografie breekt met het eerdere werk van Stüger, het is meer verhalend van stijl, de 72-jarige ontpopt zich alsnog als romanschrijver van formaat. De ik-persoon is acht jaar als hij ontdekt dat hij niet Van den Bosch heet, maar René de Graaf. Hoewel hij daar ook niet zeker van is, want zijn vader blijkt niet zijn vader te zijn. Op dat moment begint voor de allerminst zielige jongen een lange odyssee naar zijn identiteit. Door de verschillende rollen die hij speelt, om erachter te komen wie hij is, belandt hij in even komische als absurde en soms tragische situaties. En daar herken je dan toch ook de jongere Frans Stüger weer aan zijn typische treurhumor en de bijna surrealistische maar toch zeer geloofwaardige verwikkelingen. René de Graaf doet verwoede pogingen zich in dat alles staande te houden maar aan het eind van zijn omzwervingen wordt hij zwaar op de proef gesteld.

Sleutelroman

Het is een sleutelroman waarin heel wat typisch Nederlandse toestanden op de hak genomen worden. De Sociale Akademie bijvoorbeeld en de PVV maar vooral ook het Amsterdamse schrijverswereldje en de uitgevers waar Stüger geen positieve ervaringen mee had. "Waar cijfers belangrijk zijn, verdwijnen de letters", zegt hij. Vandaar de bannertekst op de omslag: 'Het boek dat uitgevers niet aandurven'.

Slechte financiële ervaringen met uitgevers en de ook toen al weinig florissante situatie van oudere schrijvers deden Stüger al gauw inzien dat hij zelf voor zijn oude dag moest zorgen. Al direct na zijn debuut met de novelle 'De Gedachte' bij uitgeverij G.A. van Oorschot, nam hij zich voor aan zijn 'pensioenboek' te werken. Na 42 jaar polijsten is De Bastaard het boek geworden waarin Frans Stüger niet alleen de toppen van zijn kunnen laat zien maar ook de artistieke hergeboorte van een schrijver die veel geleerd heeft van positieve en negatieve kritieken op zijn meer dan 30 eerdere romans en korte verhalen.

Frans Stüger (1946), zonder enige afgeronde opleiding, was betrokken bij de oprichting van de Schrijversvakschool Amsterdam. Hij doceerde daar en bij Scriptplus aan de Hogeschool van Amsterdam 'Korte Verhalen schrijven'. Daarnaast was hij jarenlang literair medewerker bij de VPRO voor het radioprogramma De Avonden. Fragmenten uit De Bastaard verschenen als voorpublicatie in Tirade, De tweede ronde en Hollands Maandblad.

Frans Stüger, De Bastaard
Uitgever: SenS, Amsterdam, 2018
346 pagina's
Prijs € 24,90
NUR: 301
ISBN10 9082799707
ISBN13 978.90.827997.0.5
https://www.fransstuger.nl
fmstuger@gmail.com
https://www.bol.com/nl/p/de-bastaard/9200000088322585/
https://1boek.nl/artikel/9789082799705/de-bastaard


Deel: ' Frans Stüger overtreft zichzelf met semi-biografische sleutelroman '




Lees ook