Persberichten.nl

schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor internationale distributie.

persbericht

Heeft biomassa de toekomst in Nederland?

Heeft biomassa de toekomst in Nederland?


Tilburg, 20180227 -- Nederland haalt op dit moment meer dan de helft van de duurzame energieproductie nog uit biomassa: 87 PJ. De prijs van biomassa lijkt stabieler dan die van wind en zon, maar met een gericht innovatieprogramma dat verantwoorde, duurzame en kostenefficiënte beschikbaarheid stimuleert zou hij nog verder kunnen dalen. Dit kan bijvoorbeeld door Nederlandse bossen efficiënt te beheren.

Organisch afval bestaat uit onder andere planten, voedselafval en papier. Belangrijke chemicaliën die uit huishoudelijk afval worden gehaald zijn butanol en waterstof. In Wageningen wordt nu een complete fermentatie gerealiseerd. Dit project moet bijdragen aan de Europese doelstelling die stelt dat alle transportbrandstof in 2020 10% biobased moet zijn.

Er werd al bewezen dat het toepassen van stoom en hoge druk een uitstekende methode is om waardevolle componenten uit biomassa te halen. Op dit moment wordt huishoudelijk afval omgezet naar een geschikte grondstof om butanol en waterstof van te maken. Het staat nog in de kinderschoenen, maar het begin is er. Biomassa is op dit moment een van de belangrijkste grondstoffen voor groene energie en bio-ethanol, dat gebruikt wordt voor autobrandstof.

Biomassa: de toekomst?

Energiebedrijven  willen bestaande centrales voor 2030 ombouwen om 100% biomassa te stoken. De CO2 wordt afgevangen en zo zouden we op korte termijn vier keer meer broeikasgassen kunnen besparen dan wanneer de centrales worden gesloten.

Uit onderzoek van CE Delft blijkt echter dat het vergroenen van een kolencentrale tussen de 2,3 en 2,8 miljard euro moet gaan kosten. Het sluiten van alle kolencentrales in Nederland zou daarentegen 4,7 miljard kunnen opleveren. Zij stellen dan ook dat er beter geïnvesteerd kan worden in duurzame energie. Bij het vergroening van deze bestaande kolencentrales wordt de CO2-uitstoot slecht gehalveerd en zou de uitstoot van kwik en zwavel blijven gelijk.

Razendsnelle ontwikkelingen op de markt

Op dit moment ontwikkelen duurzame energiebronnen zich snel. De grote Duitse, Franse en Zweedse autofabrikanten willen over twee jaar met een serie volledig elektrische auto’s komen en zich mengen in de strijd met Tesla en Nissan.  De eerste energieneutrale huizen zijn ook een feit en energieoptimisten vergelijken deze rappe opkomst met die van de mobiele telefonie of de elektrische auto.

Toch is biomassa verantwoordelijk  voor meer dan de helft van de duurzame energieproductie en is de prijs een stuk stabieler dan die van wind en zon. Zou Nederland moeten blijven investeren in Biomassa?

Poll       (Zou Nederland moeten blijven investeren in Biomassa?

Bron: https://www.unitedconsumers.com/energie/Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie