4 klusjes die je zelf in huis kunt doen

Een klusjesman is natuurlijk superhandig. Maar zijn diensten kosten ook geld. Dat terwijl je sommige klusjes in huis ook best zelf kunt doen. Zo bespaar je op de kosten en kun je ook nog eens trots zijn op je eigen werk. Het kost even wat tijd, maar die is dan goed besteed. We bespreken vier klusjes die je zelf in huis kunt doen.

Siliconenkit verwijderen en vervangen

Siliconenkit wordt veel gebruikt om materialen aan elkaar te verbinden. Dit gebeurt vooral veel in keukens en badkamers. Denk bijvoorbeeld aan de verbinding tussen je ligbad en de tegels aan de buur. Die laag is doorgaans van siliconenkit. Deze laag kan bros worden of door schimmel aangetast worden. In dat geval is de siliconenkitverbinding aan vervanging toe. Het verwijderen van siliconenkit is iets wat je prima zelf kunt doen. Hiervoor heb je een siliconenmesje nodig. Om de kit te verwijderen is kracht nodig, maar niet te veel kracht, want dan beschadig je de ondergrond (bijvoorbeeld het bad of de tegels op de muur). Je kunt daarom het beste eerst even oefenen op een klein stukje. De hardnekkige stukjes kit die blijven zitten bij het verwijderen, moet je niet met het mesje te lijf gaan, maar met een speciale chemische siliconenkit verwijderaar. Nagellakremover werkt overigens ook. Hierna kun je nieuwe kit aanbrengen om de verbinding weer te dichten.

Schapjes maken en ophangen

Schapjes kun je kopen, maar je kunt ze natuurlijk naar eigen ontwerp maken. Daarvoor hoef je alleen het hout in huis te halen en natuurlijk ook de beste decoupeerzaag, want daar kun je makkelijk vormen mee uitzagen. Een kwestie van uitmeten en aftekenen dus. Je kunt je eigen ontwerp toepassen. Wil jij halfronde schapjes, dan kun je die zelf maken. Natuurlijk kun je je eigen schapjes ook zelf in de gewenste kleur schilderen. Even de handen uit de mouwen steken dus. Het ophangen kun je uiteraard ook zelf. Dat is een kwestie van goed aftekenen en voorzichtig boren. De steunen waar je de schapjes aan ophangt kun je dan weer niet zelf maken, dus die moet je even aanschaffen bij de bouwmarkt.

Een lekkende kraan repareren of de kraan vervangen

Een lekkende kraan kan een grote bron van ergernis zijn, maar de oplossing is vaak relatief eenvoudig. Het is helemaal niet nodig om hier een klusjesman voor in te schakelen, laat staan een loodgieter. Met een sleutelset kom je namelijk een heel eind. Controleer of het mondstuk van de kraan wel goed vastgedraaid zit. Controleer ook de start van het rubbertje in dat mondstuk en of dat rubbertje nog wel op de goede plaats zit. Een gescheurd rubbertje kun je niet repareren, maar het is ook een kwestie van slechts een nieuw rubbertje kopen en ter vervanging in het mondstuk van de kraan plaatsen. Heb je besloten dat je de hele kraan wilt vervangen? Ook daarvoor kun je met een sleutelset en natuurlijk een nieuwe kraan een heel eind komen.

Een lichtschakelaar vervangen

Misschien klinkt het ingewikkeld, een lichtschakelaar vervangen. Je hebt immers met elektriciteit te maken en dat soort zaken laat je misschien liever aan een elektricien over. Dat is in dit geval echter niet nodig. Schakel wel voordat je begint de stroomgroep waar de lichtschakelaar op zit uit. Haal de bedieningsknop en de afdekkap van de schakelaar. Bij oudere schakelaars moeten de schroefjes waarmee de kap vastzit los worden gemaakt. Als de spanning ervan af is, kun je de aansluitdraden van de schakelaar losmaken door de schroefjes waarmee ze zijn vastgeklemd los te draaien. Klem deze draden vervolgens vast onder de schroefjes van de nieuwe schakelaar. Plaats dan de schakelaar terug in of op de muur en zet de afdekkap en de bedieningsknop op hun plaats. Vervolgens kun je de stroom weer aanzetten en controleren of de schakelaar werkt.

Zo zie je maar: we kunnen meer dan we zelf denken. Misschien hebben we nu wel de klusser in jou doen ontwaken!

Nieuwsbank.nl
Logo