Niemand heeft zin om alle verlichting in huis te moeten vervangen omdat het aangeraden wordt om ledverlichting te gaan gebruiken. Dat is ook een hele klus. Maar op het moment dat je gloeilamp of halogeenlamp kapotgaat, kun je je ook afvragen of het nog zinnig is om daar dezelfde lamp voor terug te kopen. Je kunt er immers voor kiezen om dan toekomstbestendige ledverlichting te gaan inpassen in je woning. Wij geven vier goede redenen om op ledverlichting over te stappen.
Gloeilampen en halogeenlampen worden niet meer gemaakt
Al in 2012 mochten van de Europese Unie geen gloeilampen meer gemaakt worden. Ze zijn niet zuinig en niet de beste optie voor het milieu. De gloeilampen die nog verkocht worden betreffen voorraad die daarvoor al geproduceerd was. Sinds (2016 en) 2018 mogen ook halogeenlampen in het geheel niet meer geproduceerd worden. Ook hierbij geldt dat je nu nog wel een halogeenlampje kunt krijgen omdat er nog voorraad is, maar ook die voorraad raakt een keer op.
Led is niet meer ongezellig en kil
Denk je aan ledverlichting, dan denk je mogelijk nog aan kil, wit licht. Dat is ongezellig en dat wil je niet in huis. Maar dat is wel een achterhaald beeld. Inmiddels zijn de mogelijkheden van ledverlichting zo veel verder doorontwikkeld, dat je er alle kanten mee op kunt. Je kunt inmiddels ledverlichting selecteren op zaken als de stralingshoek, kiezen tussen sfeer-, dag- en warm licht, en ook je ledverlichting uitzoek op de lichtkleur en kleurweergave. Moderne lichtsystemen waarbij led wordt gebruikt, zoals Philips Hue en de Playbulb Smart, bieden je de optie om eindeloos veel kleuren en lichtintensiteiten in te stellen.
Energiezuiniger en voordeliger
Een ledlamp is maar liefst 90 procent zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85 procent minder stroom dan een halogeenlamp. Dat betekent dat ledverlichting niet alleen voor aanzienlijk minder CO2-productie zorgt, maar ook nog eens gunstig is voor je portemonnee door lagere energierekeningen. Maar ledverlichting is toch wel een stuk duurder, denk je misschien. Dat klopt ook. Maar ledlampen gaan ook aanzienlijk langer mee dan gloeilampen en halogeenlampen, waardoor je op de lange termijn wel degelijk een flink stuk goedkoper uit bent met ledverlichting.
Spaarlampen hebben nadelen
Wellicht denk je nu: maar hoe zit het dan met spaarlampen? Die zijn toch ook energiezuinig? Dat klopt. Spaarlampen zijn bijna net zo zuinig al ledlampen. Maar ze hebben we een aantal vervelende nadelen. Om te beginnen is het zo dat het een tijdje duurt totdat ze op hun volle lichtsterkte zijn, en dat is gewoon onhandig en irritant. Daarnaast kunnen ze slecht tegen kou, waardoor je ze niet in de garage, de schuur of buiten kunt gebruiken. Verder hebben spaarlampen ook nog een kortere levensduur dan ledlampen, waardoor ze uiteindelijk op termijn duurder zijn in gebruik. Gaat een spaarlamp kapot, dan moet hij op een speciale manier opgeruimd worden omdat er kwik in verwerkt zit.
Vier goede redenen dus om je gloeilampen en halogeenlampen stukje bij beetje te gaan vervangen voor ledverlichting. Of je doet het gewoon meteen in één keer, dan ben je er vanaf en hoef je de komende jaren geen enkele lamp meer te vervangen.