Persbericht Amsterdam Exchanges


05 Feb 1999 Dalende prijzen op Agrarische Termijnmarkt

De agrarische termijnmarkt van Amsterdam Exchanges kreeg de afgelopen handelsdagen te maken met dalende prijzen. Dit gold zowel voor het aardappel- als voor het varkenstermijncontract. Voor het aardappeltermijncontract begon de afgelopen verslagperiode met een lichte prijsstijging voor het contract met leveringsmaand april. Op vrijdag noteerde dit contract en slotprijs van 35,30 euro, maar vanaf maandag ging de prijs omlaag. Slotprijs voor het april-contract was 33,50 euro. Dit was 3,74% minder dan de vorige slotprijs.

Ook de slotnotering voor het termijncontract met leveringsmaand juni ging omlaag in vergelijking met de vorige verslagperiode. Noteerde dit contract op 28 januari nog 36 euro, op 4 februari bedroeg de slotnotering 34,95 euro (-2,92%).

De omzetten op de aardappeltermijnmarkt vertoonden een dalende lijn. Werden vrijdag nog 450 termijncontracten verhandeld, donderdag was dit gedaald tot 180 contracten. Totaal gingen 1.440 aardappelcontracten om; een daggemiddelde van 288 contracten. Het aantal open posities in aardappeltermijncontracten groeide met 111 contracten aan tot 4.886 contracten.

Bij de aardappelopties bleef de open interest nagenoeg gelijk. Na twee weken van stijgende prijzen voor de varkenstermijncontracten, gingen de slotprijzen voor de diverse leveringsmaanden de afgelopen handelsdagen flink omlaag. Het februari-contract daalde van 0,70 eurocent naar 0,662 eurocent. Dit was een prijsdaling van 5,43%.

Voor de contracten met leveringsmaand maart ging de prijs procentueel nog verder omlaag: 7,1% (van 0,764 eurocent naar 0,710 eurocent). Bij de varkenstermijncontracten lag de omzet-piek op dinsdag (135 contracten). De gehele omzet op de varkenstermijnmarkt bedroeg 560 contracten, een flinke daling in vergelijking met de week hiervoor. Op de agrarische termijnmarkt van Amsterdam Exchanges werden, inclusief de contracten op biggen, de afgelopen vijf handelsdagen 2.190 contracten verhandeld.

© Amsterdam Exchanges / Pers & Public Affairs

Zoekwoorden:

Deel: ' 05 Feb 1999 Dalende prijzen op Agrarische Termijnmarkt '
Lees ook