1,1 miljoen memorievragen beantwoord in Verkiezingen 2012-app


Eerste politieke verkiezingsgame in Nederland groot succes: PvdA populairste partij en Wilders bekendste lijsttrekker

Amsterdam, 20120911 -- De afgelopen drie weken hebben 21.629 kiezers meer dan 1,1 miljoen memorievragen beantwoord binnen de Verkiezingen 2012-app, de eerste politieke verkiezingsgame in Nederland. De applicatie maakt het mogelijk om spelenderwijs kennis te maken met politieke partijen en hun kandidaten. De Verkiezingen 2012-app is een game waarin de speler zich kan bewijzen als de politieke kenner van Nederland.

Het doel van deze app is om de kiezers op een laagdrempelige wijze meer te betrekken bij de Tweede Kamer-verkiezingen van 12 september. “Het aantal spellen dat is gespeeld heeft onze verwachtingen sterk overtroffen,” aldus initiatiefnemer Jeroen Sakkers (1987).

PvdA populairste en PVV bekendste partij

Met de Verkiezingen 2012-app kan de kiezer de gezichten, de namen, (korte) biografieën en standpunten van de top-40 van de grootste partijen (beter) leren kennen. De app combineert het aloude memoriespel met digitale content: gebruikers koppelen afbeeldingen met de juiste gegevens. Uit de meer dan 1,1 miljoen binnen de Android-app en de iPhone-app  beantwoorde memorievragen blijkt dat PvdA de populairste partij is: de Nederlandse kiezer heeft het meeste memoriespellen gespeeld met de PvdA-kandidaten. VVD (#2), CDA (#3), PVV (#4) en SP (#5) maken de top-5 van populairste partijen compleet. Van alle partijen zijn de kandidaat-politici op de lijst van de PVV het bekendst bij de Nederlandse kiezer. SP (#2), PvdA (#3), VVD (#4) en CDA (#5) maken de top-5 van bekendste partijen compleet.

Wilders bekendste lijsttrekker

Van alle lijsttrekkers is Geert Wilders (PVV) de bekendste: hij wordt het meest goed geraden in de Verkiezingen 2012-app. Vlak na Wilders volgt premier Mark Rutte (VVD). Opvallend is dat Emile Roemer (SP) op meer bekendheid kan rekenen bij de Nederlandse bevolking dan Diederik Samson (PvdA). Sybrand van Haersma Buma (CDA) maakt de top-5 van bekendste lijsttrekkers compleet.

Amerikaanse verkiezingen

Na het overweldigende succes van de Verkiezingen 2012-app overwegen de makers nu een versie uit te brengen voor de Amerikaanse verkiezingen van 6 november tussen Mitt Romney en Barack Obama. De Verkiezingen 2012-app zelf blijft na de Tweede Kamer-verkiezingen van 12 september beschikbaar in de iPhone App Store en op Google Play (Android). “Zodra bekend is wie er in de Tweede Kamer terecht komt, zullen we die politici toevoegen aan de app. Bovendien kunnen we het nieuwe kabinet zo spelenderwijs leren kennen,” zegt initiatiefnemer Jeroen Sakkers.


Deel: ' 1,1 miljoen memorievragen beantwoord in Verkiezingen 2012-app '
Lees ook