10 jaar – 10.000 terabyte – nul komma nul dataverlies


Tien jaar geleden zijn de Silent Cube opslagsystemen voor digitale archieven en e-depots door FAST LTA geïntroduceerd. Inmiddels zijn ruim 2.500 systemen met een totale netto-capaciteit van meer dan 10 Petabyte geïnstalleerd en er is nog geen één bit beschadigd of verloren gegaan.

HEERLEN/MÜNCHEN, 20161205 -- Het Silent Cube archiefopslagsysteem is het eerste modulair uitbreidbare storage systeem dat speciaal is ontwikkeld voor betrouwbare en permanente data opslag voor de lange termijn, voor digitale archieven en e-depots dus. De afgelopen tien jaar hebben bewezen dat de Silent Cubes onveranderlijke gegevens inderdaad zo betrouwbaar en veilig bewaren als de Duitse fabrikant FAST LTA met zijn aangewezen doel - "We secure Petabytes" - aangeeft. In Nederland worden Silent Cubes vertegenwoordigd door Comex BV te Heerlen.

Sinds de marktintroductie van de Silent Cubes in 2006 zijn er meer dan 2.500 storage systemen voornamelijk in de overheidssector (digitale dossiers, e-depots, nationale archieven) en de medische sector (röntgenarchieven, patiëntendossiers) geïnstalleerd, maar ook bij erfgoedinstellingen en in de industrie worden archiefgegevens op Silent Cubes opgeslagen. De totale netto-capaciteit van de geïnstalleerde systemen heeft onlangs de grens van 10 Petabyte doorbroken zonder dat ooit ook maar een enkel bit van de opgeslagen gegevens kwijt geraakt, gecompromitteerd of anderszins beschadigd geraakt is.[Silent Cube archiefopslagsysteem]
Wat maakt de Silent Cubes zo bijzonder betrouwbaar?
Het is de combinatie van specialisatie, doordachte hardware, permanente controle en alomvattend onderhoud. De Silent Cubes zijn van begin af speciaal voor onveranderlijke archiefgegevens ontwikkelt met het oog op alle eisen die aan een veilige digitale archiefoplossing gesteld kunnen worden. Elk Silent Cube is een zelfstandig en zelf-controlerend archiefmodule waar afhankelijk van het model tussen 2 en 32 terabytes (netto) in kan worden opgeslagen. In iedere Silent Cube zit een WORM-controller (Write Once Read Many), die er hardwarematig voor zorgt dat gegevens niet overschreven kunnen worden. Dus gebruikers, virussen, ransomware of hackers kunnen nooit de data op de Silent Cubes veranderen, wissen of onbruikbaar maken. Een Silent Cube systeem is daardoor een statisch archief waarin verandering van de gegevens niet meer mogelijk is. Om mogelijk dataverlies door hardwarefouten te voorkomen, worden de twaalf harde schijven van elke Silent Cube dagelijks op veranderingen gecontroleerd (Digital Audit). Als ook maar één bit op één van de harde schijven in de Silent Cube verandert, valt dit op en geeft het systeem een waarschuwing aan de administrator, aan de Comex service desk en aan de fabrikant. Op deze manier is verzekerd dat falende hardware opgemerkt en op tijd vervangen wordt voordat data verloren zou kunnen gaat.

Archieven bewaren informatie per definitie over een lange periode, een archiefopslagsysteem moet hier rekening mee houden. De Silent Cubes hebben daarom een gegarandeerde minimale levensduur van maar liefst 10 jaar, gedurende deze periode hoeft een archiefbeheerder niet over een eventuele migratie van gegevens na te denken. De gunstige servicecontracten met een vast jaarlijks bedrag, de vriendelijke aanschafprijs en de lage energiekosten zorgen voor een uiterst lage Total Cost of Ownership (TCO) over de gehele levensduur van het systeem. Vooral door de mogelijkheid van 10-jarige servicecontracten – dus 10 jaar geen investering in hardware, reparaties of datamigratie voor een vast budget - komen de Silent Cubes het lange-termijn-kenmerk van archieven tegemoet.

Het energieverbruik van een 32 terabyte Silent Cube is 2 watt per uur in de stand-by mode en daarmee verwaarloosbaar. Zelfs in de full-operational mode is het energieverbruik per 32 terabyte minder dan 150 watt per uur en is er geen extra koeling nodig. Een ideale oplossing dus voor een duurzaam archief op lange termijn.

Omdat archieven de neiging hebben met de tijd - soms onvoorspelbaar - te groeien is het Silent Cube systeem modulair opgebouwd en kan nagenoeg ongelimiteerd met nieuwe Silent Cube modules in stappen van 4, 8, 16 of 32 terabyte uitgebreid worden. Deze flexibele schaalbaarheid is één van de belangrijke eisen aan elk archiefopslagsysteem.

Als het Silent Cube systeem draait, is er vrijwel geen omkijken meer naar. Mochten er vragen over het systeem optreden kunnen klanten meteen terecht bij de afdeling support van Comex BV. Zij geven telefonisch of per e-mail ondersteuning en advies. Daarnaast verifieert Comex actief de werking van iedere Silent Cube die door hen geïnstalleerd is. De dagelijkse statusmeldingen en eventuele storingsmeldingen van elk Silent Cube systeem worden zowel in de meldkamer van Comex in Heerlen als in de meldkamer van fabrikant FAST LTA in München gelezen en als het nodig is komt de technische dienst langs om een probleem te verhelpen.

Aanvullende informatie
Voor meer informatie over de Silent Cube archieven kunt u contact opnemen met Comex BV, Vogt 21, 6422 RK Heerlen, tel.: (+31) 043-3088400, office@comex.eu, www.comex.eu of u bezoekt de speciale product pagina www.comex.eu/producten voor uitgebreide informatie, folders en succes verhalen over de Silent Cubes.

Over Comex B.V.
Al bijna een kwart eeuw is COMEX gespecialiseerd in producten voor duurzame digitale opslag en distributie van digitale data. Begonnen met optische systemen voor archivering en datadistributie is onze focus nu gericht op snelle en uiterst betrouwbare storage systemen voor back-up en langdurige archivering van digitale gegevens. Met de archief- en storagesystemen van FAST LTA bieden wij revolutionaire next-generation oplossingen als opvolgers voor tape libraries en optische archief-jukeboxen.

Door onze toegang tot nagenoeg alle voormalige optische opslagsystemen en gebaseerd op onze langjarige ervaring migreren wij ook betrouwbaar gegevens van oude technologieën naar nieuwe opslagsystemen – ook on-site.

Comex B.V.
Vogt 21
6422 RK Heerlen
Nederland

tel.: +31 43 30 88 400
fax: +31 43 30 88 409

office@comex.eu
www.comex.eu


Deel: ' 10 jaar – 10.000 terabyte – nul komma nul dataverlies '
Lees ook