Omroep RKK


KRUISPUNT

Zondag, rond 22.18 uur, Nederland 1

Zondag 2 juni 2002

Zondag 2 juni 2002

100.000ste bezoeker graf Pim Fortuyn eerste cultgraf van Nederland geboren

Driehuis- "Dit weekeinde bezocht de 100.000ste bezoeker het graf van Pim Fortuyn": dit zei de directeur L. van Eijk van begraafplaats Westerveld in Driehuis zondagavond in Kruispunt-tv. Het graf van Fortuyn is hiermee het meest bezochte graf ooit, in Nederland. In dezelfde tv-uitzending spreekt hoogleraar Volkenkunde G.Rooijakkers van het Meertensinstituut in Amsterdam, over het eerste cultgraf van Nederland.

Direct op 6 mei de dag van moord startte dit Volkenkundig instituut met een onderzoek naar deze massale vorm van volksdevotie/emotie. Rooijakkers: "Je ziet vaak bij mensen die een martelaarsstatus krijgen dat men fysiek contact wil. Zoals mensen bij de uitvaart van Fortuyn de lijkwagen wilden aanraken. Het graf is in feite een soort container waar men allerlei emoties instopt. Oprechte emotie maar ook maatschappelijk onrecht en een element van sensatie. Mensen willen later zeggen ik ben er geweest. Het is nog net niet een vorm van relitoerisme, wel is het voor veel mensen een uitstapje." Het Meertensinstituut doet het onderzoek in het kader van hoe de hedendaagse samenleving omgaat met groepscultuur en rouw en emotie.

Volgens de directeur van de begraafplaats in Driehuis komen de bezoekers van Fortuyns graf overal vandaan en halen ze een gemiddelde van duizend per dag. De verwachting is dat de 150.000 wordt gehaald voordat het lichaam wordt overgevlogen naar Italie.

En Kruispunt was op de eerste hulpdienst van het Westeindeziekenhuis in Den Haag. Steeds minder huisartsen, vooral in de grote steden: een groot binnenstadsziekenhuis als het Westeinde in Den Haag merkt daar steeds vaker de gevolgen van. De eerste hulpdienst wordt vooral in het weekend overstroomd door mensen die eigenlijk naar de huisarts hadden moeten gaan. Kruispunt filmde de eerste hulpdienst van het Haagse Westeindeziekenhuis en zag hoe gespecialiseerde artsen de meeste tijd doorbrengen met het behandelen van alledaagse kwaaltje
---

Kruispunt wordt herhaald op maandag 3 juni, 11.10 uur, Nederland 1.

Presentatie: Leo Fijen

Wilt u reageren op de uitzending dan kunt u schrijven naar:

Redactie Kruispunt
postbus 23000
1202 EA
Hilversum
of: kruispunt@kro.nl

RKK/KRO's Kruispunt is een wekelijks programma met nieuws en achtergronden uit kerk en samenleving, gemaakt vanuit katholiek perspectief. Kruispunt is daarbij altijd op zoek naar het persoonlijke verhaal van mensen die in hun functie of levensgeschiedenis betrokken zijn bij het nieuws en daarover praten vanuit hun gelovige inspiratie. Kruispunt neemt in vorm en inhoud de tijd voor dat verhaal, kiest dus voor verdieping en brengt vaak niet meer dan een of twee onderwerpen per uitzending. Kruispunt zoekt dit avontuur niet alleen maar in het binnenland, maar ook in het buitenland en laat daarmee zien dat katholieken een wereldwijd engagement hebben. Kruispunt heeft het volgende motto: dichtbij de ander, dichtbij de gemeenschap.

Teletekstpagina 233: servicepagina van Kruispunt TV

Deel: ' 100.000ste Bezoeker graf Pim Fortuyn in Kruispunt '
Lees ook