100-jarige Jonkheer beschrijft zijn leven in boek ´Oorlog & Adel´


DEN HAAG, 20141027 -- Jonkheer Willem François Clifford Kocq van Breugel (1914) is de langst levende Huzaar te paard met opleiding in ons land. Hij is meerdere malen onderscheiden met militaire en civiele onderscheidingen en is lid van uiteenlopende gezelschappen die veel betekenen in landelijke of provinciale kringen. Daarnaast is hij ook in adellijke kringen een gewaardeerde bekende. Donderdag 23 oktober jl. bereikte hij de 100-jarige leeftijd. Ter gelegenheid hiervan verscheen zijn boek ´Oorlog & Adel´.

In ‘Oorlog & Adel’ vertelt hij met passie over zijn leven en over de gebeurtenissen die hem vormden. Na een korte toelichting over zijn grootouders, overgrootouders en eigen ouders voert hij de lezer mee van het Berlijn in de Eerste Wereldoorlog naar Den Haag en naar het landgoed Bornia in Driebergen, waar hij vele jaren, van zijn zesde tot zijn studententijd in 1933, met zijn ouders en twee jaar oudere zuster heeft gewoond.

Hij begon in 1936 zijn dienstplicht als Aspirant Reserveofficier der Huzaren en klom van Wachtmeester en Kornet op tot 2e Luitenant bij het Tweede Eskadron Pantserwagens en uiteindelijk tot Ritmeester. Hij beschrijft hoe hij als Pelotonscommandant van dat Tweede Eskadron Pantserwagens vocht in de meidagen van 1940 bij de vliegvelden rond Den Haag en Rotterdam. Voor die acties werd hij onderscheiden met het Bronzen Kruis.  In 1947 werd hij uitgezonden naar Nederlands-Indië, waarover hij eveneens uitgebreid verslag doet.

Hij keerde terug naar landgoed “Bornia”, ging daarna wonen op “De Kamphoeve” en begon dus het gewone gezinsleven. Maar hij bleef actief binnen diverse verenigingen en gezelschappen en ondernam op hoge leeftijd nog reizen naar verre landen. Het boeiende verhaal van een bijzonder mensenleven gedurende een hele eeuw.

Het boek is voor 17,50 euro verkrijgbaar in iedere boekhandel. ISBN 978-90-8759-454-1


Deel: ' 100-jarige Jonkheer beschrijft zijn leven in boek ´Oorlog & Adel´ '
Lees ook