Wageningen Universiteit

Persbericht Wageningen Universiteit

28 juni 2002, nr. 046

Eetgedrag is grotendeels nog een mysterie

Terwijl de kennis over voedselinname, voedingssamenstelling en de relatie tussen voeding en gezondheid gestaag groeit, tast de wetenschap nog voor een groot deel in het duister over de voedselkeuze van consumenten. "Het optimisme over het belang van de fysiologische kant van voedselinname heeft het onderzoek naar het lekker vinden belemmert. We kunnen ouders nog steeds niet adviseren hoe ze er voor kunnen zorgen dat kinderen groenten lekker vinden. We weten niet eens waarom er zo weinig overeenkomst is tussen de voedselvoorkeur van ouders en hun kinderen", dit zegt de bekende Amerikaanse voedingspsycholoog professor Paul Rozin in de openingslezing van de 10de Food Choice Conferentie die van 30 juni tot 3 juli in Wageningen wordt gehouden. Op deze conferentie bespreken zo'n 200 deskundigen op het gebied van sociale, culturele, economische, fysiologische en sensorische aspecten van voedselkeuze. Op woensdag 3 juli verzorgt mw. Renee Bergkamp (directeur-generaal Landbouw, Natuurbeheer en Visserij) een lezing met een beleidsmatige invalshoek.

Voedingsgedrag en voedingsgewoonten worden voor een groot deel bepaald door maatschappelijke, sociaal-economische en sociaal-culturele invloeden. Terwijl in sommige landen orgaanvlees of insecten als delicatesse bekend staan, worden deze voedingsmiddelen in andere landen met walging begroet. De keuze van voeding heeft niet alleen gevolgen voor de marketing van levensmiddelen maar ook een grote invloed op de gezondheid en het welzijn van de consument. Op deze tiende Food Choice conferentie worden de ontwikkelingen op het gebied van onderzoek naar voedselkeuzes vanuit verschillende disciplines belicht. Zo presenteert de Amerikaanse onderzoekster Isobel Contento dat voedingsonderwijs kan zorgen voor veranderingen in eetgedrag. De aanpak hiervoor vraagt om maatwerk en het maakt bijvoorbeeld een groot verschil of de gewenste gedragsverandering gaat om het toevoegen van voedingsmiddelen (bv. groente of fruit) aan het dieet of juist het verminderen of vermijden van bepaalde voedingsmiddelen of voedingsbestanddelen (bv. vet of zout). Volgens de Nederlandse onderzoeker Johannes Brug zijn met name interactieve, computergestuurde adviessystemen een uitstekend middel om mensen te motiveren minder vet te consumeren. De experimenteel psycholoog Edmund Rolls uit Oxford ontdekte dat smaak, geur en aanblik van voedsel sterk bepalend zijn voor de hoeveelheid voedsel die mensen tot zich nemen. Het gevoel van verzadiging is volgens zijn experimenten ook te bereiken door voedsel te proeven en niet door te slikken. De verzadiging voor bepaalde smaken zijn met behulp van functionele MRI te lokaliseren in de hersenen.

NOOT VOOR DE REDACTIE
De 10de Food Choice Conferentie vindt plaats van zondag 30 tot woensdag 3 juli in het WICC, Lawickse Allee 9, Wageningen. Het programma is te vinden op internet: http://www.wau.nl/vlag/fcc-10. Meer informatie: Gert van Maanen, wetenschapsvoorlichter, tel. 0317-485003.

Behandeld door: Stafafdeling Communicatie en Marketing, Gert van Maanen, wetenschapsvoorlichter, tel. 0317-485003.

Deel: ' 10de Food Choice Conferentie Eetgedrag is grotendeels mysterie '
Lees ook