Vereniging Milieudefensie

Persbericht

The Bet: 1300 scholieren besparen energie Jongeren druk bezig met Kyoto

Amsterdam, 17 februari 2003 - VMBO-ers, Havisten en VWO-ers, van brugpieper tot bovenbouw: al 1300 scholieren hebben met gemeentes en provincies een 'klimaatverdrag' afgesloten. Zij wedden met gedeputeerden en wethouders dat zij voor 1 mei van dit jaar acht procent CO2 uitstoot kunnen beperken in hun eigen leefomgeving. Tot nu toe wordt er flink wat energie bespaard, maar de overwinning is nog niet in zicht. Veel hangt af van de eindsprint die nu wordt ingezet door de laatste groep deelnemers.

In elf gemeentes en met twee provincies staan weddenschappen uit tussen jongeren en bestuurders. De jongeren besparen behalve thuis ook op school energie. In totaal hebben 18 scholen zich aangemeld voor The Bet. Deelnemers komen uit Middelburg, Vlissingen, Rotterdam, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Leiden, Boxtel, Breda, Den Bosch en Eindhoven. In iedere Bet hebben jongeren en bestuurders zelf de inzet bepaald!

The Bet is een initiatief van Jongeren Milieu Aktief (JMA) en heeft alles te maken met het Kyoto-verdrag. Europese landen spraken in 1997 in Kyoto (Japan) af hun CO2 uitstoot met 8% te verminderen voor het jaar 2012. Omdat er nog maar weinig van is terechtgekomen, gaan jongeren zelf aan de slag en geven ze het goede voorbeeld! Met The Bet bewijzen jongeren dat je met eenvoudige maatregelen in huis en op school al makkelijk 8 procent CO2 kunt besparen. The Bet werkt in etappes. Scholieren geven na twee maanden besparen het stokje over aan leeftijdgenoten. Vanaf 1 maart gaat een nieuwe groep aan de slag voor de eindsprint. The Bet loopt van 1 november tot eind april.

Werkwijze
Jongeren die mee doen aan The Bet krijgen van JMA een boekje met bespaartips. Verwarming een graadje lager, spaarlamp indraaien, papier dubbelzijdig kopiëren. Besparingen zijn gericht op gedragsveranderingen en kleine technische maatregelen. Met cijfers van het CBS en het RIVM heeft JMA uitgerekend wat een gemiddeld huishouden en een gemiddelde school aan CO2 uitstoot en wat een besparingsactie oplevert. Jongeren kunnen ook zelf CO2 bespaaracties bedenken zoals het opstellen van een carpoolplan voor de leraren. Dit voorbeeld is een idee van Betters uit Boxtel. De scholieren houden op een website hun inspanningen bij. Ze bewaren bonnetjes van bijvoorbeeld spaarlampen en isoleerstrippen. Scheidsrechters van The Bet doen steekproeven om te kijken of de deelnemers alles volgens de regeltjes doen.

JMA is een vereniging voor en door jongeren tussen de 12 en 28 die zich inzetten voor het verbeteren van het milieu. JMA is de jongerenorganisatie van Milieudefensie.
---
Meer informatie:
Persvoorlichting Milieudefensie, 020 5507 333 Voor meer informatie over The Bet, kijk op de website www.thebet.nl


---

Deel: ' 1300 Scholieren besparen energie '
Lees ook