Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht


14-daagse van het Rode Kruis gaat donderdag van start

Opbrengst is integraal bestemd voor de plaatselijke werking

Morgen, donderdag 29 april start de 14-daagse van het Rode Kruis. Tot en met 12 mei zullen duizenden vrijwilligers zelfklevers en eenvoudige gebruiksvoorwerpen te koop aanbieden op kruispunten, aan de ingang van grootwarenhuizen, op markten, enz... Blikvanger van de zelfklevers zijn dit jaar de stripfiguren van de gelijknamige televisiereeks 'F.C. De Kampioenen'.

"In het licht van het overweldigend succes van de actie 'Help Kosovo' vroegen we ons af of het wel gepast is weer een beroep te doen op de vrijgevigheid van de bevolking", zegt Tuur Hoste, departementshoofd Communicatie van het Rode Kruis. "Wij hebben echter weinig keus. De opbrengst van de 14-daagse is immers integraal bestemd voor de financiering van de plaatselijke werking. Zonder deze jaarlijkse financiële impuls kunnen de honderden plaatselijke rodekruisafdelingen hun talloze activiteiten ten bate van de Vlaamse bevolking niet garanderen. Het Rode Kruis gaat dan ook vol vertrouwen de 14-daagse tegemoet, wetende dat de bevolking 'haar' Rode Kruis een warm hart toedraagt", besluit Tuur Hoste.

Het middelpunt van de media- en P.R.-campagne die de actie ondersteunt is 'de vrijwilliger'. De actie wordt immers gevoerd voor en door vrijwilligers. Gedurende 365 dagen per jaar staan in Vlaanderen meer dan 16.000 rodekruisvrijwilligers paraat om mensen in nood te helpen. En dat gebeurt op allerlei gebieden. Door de doorgedreven en kwalitatief hoogstaande opleiding zijn ze in staat om snel en efficiënt hulp te verlenen bij rampen én hierbij slachtoffers en hun familieleden psychologisch bij te staan in die vreselijke momenten. Ze zijn er ook bij allerhande manifestaties om grote en kleine problemen op te vangen. De rodekruisvrijwilligers zetten sociale acties op touw voor de meest kwetsbaren uit onze samenleving: bejaarden, minder-validen, kansarmen,.. Ze bezoeken patiënten in ziekenhuizen en lenen hen boeken zodat ze even hun zorgen opzij kunnen zetten. Voorts organiseren ze preventiecampagnes om ongevallen te voorkomen én ze leren de bevolking graag hoe zij eerste hulp moeten toepassen. Men weet immers nooit wat er gebeurt. Kortom, op de rodekruisvrijwilligers kan de bevolking in geval van nood altijd rekenen. Wàt er ook gebeurt...

Voor al die opdrachten staan de vrijwilligers een (groot) deel van hun vrije tijd af. Belangeloos. Maar ook al werken ze gratis, hulpverlenen kost natuurlijk geld. Vrijwilligers moeten een goede, kwalitatief hoogstaande opleiding krijgen en moeten altijd kunnen werken met modern en degelijk hulpmateriaal. Vorig jaar leverde de zelfkleververkoop ruim 77 miljoen frank op. Met dit bedrag zijn de 280 plaatselijke rodekruisafdelingen van Rode Kruis-Vlaanderen in staat hun dagelijkse werking te financieren: onderhoud en aankoop van materiaal, preventieve hulpposten, hulpverlening bij rampen, eerstehulpcursussen, sociale hulpverlening,...

Wie zelfklevers koopt steunt hiermee niet alleen de plaatselijke rodekruiswerking maar maakt bovendien kans op een mooie prijs. De aankoop van een volledige reeks geeft 2 kansen om te winnen. De prijzenpot wordt volledig geschonken door steunende bedrijven. Ze bestaat uit 2 Ford Fiesta?s uitgerust met dubbele airbag, geschonken door Ford Motor Company, 3 vliegtuigtickets voor 2 personen naar New York en 20 vliegtuigtickets voor 2 personen naar Europese bestemmingen dankzij Sabena, 125 minitrips Zeebrugge-Hull voor 2 personen van P&O North Sea Ferries, 150 familieweekends voor 4 personen ter beschikking gesteld door Park Molenheide en 900 gezinstickets van het National Sealife Centre te Blankenberge. Op elke zelfklever staat een uniek geluksnummer. Om deel te nemen zijn er 2 geluksnummers en dus 2 zelfklevers nodig. Deelnemers kunnen meteen weten of ze gewonnen hebben door voor 26 mei het nummer 0900/00.105 te bellen.

Brussel, 28 april 1999

Voor meer informatie kan u terecht bij Jan Snoeck, tel. kantoor: (02)645.45.01, gsm (075)64.00.23, fax: (02)646.04.41, e-mail: press@redcross-fl.be.
Rode Kruis-Vlaanderen-Perszaken, Vleurgatsesteenweg 98, 1050 Brussel.

Deel: ' 14-daagse van het Rode Kruis van start '
Lees ook