GCI HOLLAND PR

175-jarig jubileum Hajenius sfeervol en in stijl gevierd

Exclusiviteit jubileum bewijst eer aan vermaard Amsterdams sigarenhuis
175-jarig jubileum Hajenius sfeervol en in stijl gevierd

Amsterdam, 2 oktober 2001 - Maandag 1 oktober is het 175-jarig jubileum van het Huis Hajenius, een van de meest gerenommeerde sigarenhuizen van Europa, op grootse wijze gevierd. Jack van Gelder verzorgde de officiële opening van de exclusieve tentoonstelling 'Art et Cigare' in Museum Jan van der Togt in Amstelveen. De opening werd 's avonds in Park Plaza in Amsterdam gevolgd door de uitvoering van de in opdracht geschreven compositie, 'Cigaria, a trip around the world of tobacco' van Ad Wammes. De officiële overhandiging van het eerste Hajenius jubileumboek aan burgemeester Cohen van Amsterdam besloot het officiële gedeelte van het jubileum.

'Art et Cigare'
De verkooptentoonstelling 'Art et Cigare', die op initiatief van Hajenius uit Frankrijk naar Nederland is gehaald, toont werken van vijftig toonaangevende hedendaagse kunstenaars van over de hele wereld op het thema 'de sigaar'. Speciaal ter gelegenheid van het Hajenius jubileum is een aantal bekende Nederlandse kunstenaars en ontwerpers, onder wie Jan des Bouvrie en Frans Molenaar, gevraagd hun concept op dit thema in glas te laten blazen door de glasblazers van Royal Leerdam Crystal. Het resultaat is nog tot en met vier november in Museum Jan van der Togt in Amstelveen te bewonderen.

Jan Kees de Nijs van Hajenius over het bijzondere karakter van de tentoonstelling: 'Het is fantastisch om te zien hoe verschillende kunstenaars het thema hanteren in hun werk. Wat de tentoonstelling extra bijzonder maakt, is dat verschillende Nederlandse kunstenaars en ontwerpers hun ontwerpen hebben kunnen laten blazen in glas, dankzij de grote ambachtelijkheid van de glasblazers van Royal Leerdam Crystal. Tezamen met de verkoopcollectie doen deze glazen unica de exclusiviteit van Hajenius eer aan.'

'Cigaria, a trip around the world of tobacco'
Het vervolg van het feestelijke jubileum vond plaats in Park Plaza in Amsterdam. Om naast zicht, geur en smaak ook het gehoor te 'strelen', is 'Cigaria, a trip around the world of tobacco', ten gehore gebracht. Voor de opdracht van de compositie, met daarin te verwerken de belangrijke tabaksproducerende landen en het contemplatief roken van sigaren, koos de componist Ad Wammes voor de aspecten Tijd en Ruimte. De Tijd is de verstreken 175 jaar, de Ruimte de wereld van de tabak.

Hajenius Jubileumboek
Onder grote belangstelling van de vele genodigden werd het eerste exemplaar van het Hajenius jubileumboek, naar een idee en met teksten van Gregor Frenkel Frank, officieel overhandigd aan burgemeester Cohen van Amsterdam. Het boek bevat bijdragen van verschillende bekende Amsterdamse columnisten, dichters en tekenaars en geeft een overzicht van de geschiedenis van het Huis Hajenius.

Gregor Frenkel Frank: 'Het boek is te beschouwen als een ode aan de grote waarde die het huis voor de stad Amsterdam heeft. Een CD van de compositie van Ad Wammes is erin opgenomen, evenals een losse 'pop-up' van de winkel van Hajenius aan het Rokin, geheel ontworpen in de stijl van het interieur van de winkel. Een echte gadget!'

Jubilaris
Thomas Lepeltak van het Stan Huygensjournaal mocht de speciaal voor het jubileum ontwikkelde jubileumsigaar, de Jubilaris, als eerste in ontvangst nemen. De exclusieve jubileumkist, waarin de jubileumsigaar is opgenomen, bevat een bevochtigingselement en een houten 'meeneemkistje' voor twee sigaren. Een waar kleinood voor de echte sigarenroker.

De verkooptentoonstelling in Museum Jan van der Togt (www.jvdtogt.nl)te Amstelveen is nog tot en met 4 november te bezichtigen. Het museum is van donderdag tot en met zondag geopend van 13 uur tot 17 uur.

De Jubilaris en het jubileumboek zijn verkrijgbaar bij de 220 Hajenius concessionnaires door geheel Nederland. De Jubilaris kent een verkoopprijs van
Fl. 17,50 per twee stuks. De exclusieve jubileumkist, waarin 20 exemplaren zijn opgenomen, heeft een verkoopprijs van Fl. 175,- Het boek is te koop voor de prijs van Fl. 75,-.

Deel: ' 175-jarig jubileum Hajenius sfeervol en in stijl gevierd '
Lees ook