2013 is het jaar van de phablets


BREDA, 20130703 -- Een phablet zul je denken, wat is dat? Een phablet is een kruising tussen een smartphone en een tablet en dan voornamelijk op basis van de schermafmeting. Om de titel phablet te krijgen zal het toestel een scherm moeten hebben van minimaal 5,0 inch. Een afmeting waarbij je jezelf afvraagt of het nog wel in de broekzak past. De grootste telefoonmerken hebben allen een dergelijk toestel in de pijpleiding zitten en dus is er vraag naar vanuit de markt.

Sony Xperia Z Ultra

Sony heeft als eerste fabrikant haar phablet officieel aangekondigd vorige week in de vorm van de Sony Xperia Z Ultra met een beestachtig groot scherm van 6,4 inch. Dit toestel heeft niet alleen een groot scherm, maar gaat ook draaien op een nieuwe generatie processor van Qualcomm, de zogenoemde Snapdragon 800 met een kloksnelheid van 2,2 GHz. Is het nu meer een tablet of een smartphone? Laatstgenoemde, want het zou nog in de broekzak moeten passen en bovendien kun je er gewoon mee bellen.

Samsung Galaxy Note 3

De trendsetter van de phablet is toch wel Samsung met haar Note serie die voor het eerst werd gelanceerd eind 2011. Inmiddels staat de derde generatie al weer voor de deur en ook hiervan wordt weer veel verwacht. Wat te denken van een 5,7 inch Super AMOLED scherm en ook de nieuwe Snapdragon 800 chipset. De Samsung Galaxy Note 3 zou begin september worden aangekondigd.

HTC One Max

Tot slot heb je dan nog HTC die ook met een phablet gaat komen. Van dit toestel is nog het minst bekend van de drie, maar de naam zal waarschijnlijk de HTC One Max worden. De schermafmeting zal 5,9 inch groot worden met ook dezelfde processor als de hierboven genoemden. Volgens de laatste geruchten zou de One Max over twee speakers aan de voorkant beschikken evenals een Ultrapixel camera aan de achterkant.

Mini’s

Nog geen twee jaar geleden behoorde een smartphone met een scherm van 4,3 inch tot de grote jongens qua afmeting. Inmiddels is de markt zo gevorderd dat de grote smartphones van HTC en Samsung ook mini varianten krijgen, die gek genoeg een schermafmeting hebben van – ja – 4,3 inch. Zo zie je maar dat de technologie – maar ook zeker de behoefte van consumenten – in twee jaar sterk kan veranderen. 


Deel: ' 2013 is het jaar van de phablets '
Lees ook