Katholieke Universiteit Nijmegen

23e Nationale Chemie Olympiade
Twintig scholieren naar KU Nijmegen voor weekje topchemie Van 6 tot en met 13 juni komen twintig scholieren uit het gehele land naar Nijmegen voor de Nationale Chemie Olympiade 2002. In speciale colleges en practica worden ze ingewijd in de meest actuele vraagstukken van de chemie. Behalve een vakinhoudelijk programma is er een excursie naar het Research laboratorium van Akzo-Nobel in Arnhem. Na een aantal toetsen kwaliceren de 4 besten zich voor de 34e Internationale Chemie Olympiade van 5 tot en met 14 juli in Groningen.

De Nationale Chemie Olympiade is een scheikundewedstrijd met een theoretisch en een praktisch deel. Deelnemers zijn de beste leerlingen uit de hoogste klassen van havo en vwo. Ze komen uit het gehele land en zijn geselecteerd op grond van twee schriftelijke voorronden. De vraagstukken zijn van hoog niveau, vergelijkbaar met eind eerstejaars/ begin tweedejaars scheikunde op een universiteit, en zwaarder dan de VWO-leerstof.
Doel van de Chemie Olympiade is leerlingen die wat extra's willen leren op het gebied van de chemie een extra uitdaging te bieden. Met deze extra leerstof worden leerlingen naar het hoge niveau van de van de Internationale Olympiade gebracht. De vier winnaars krijgen nog een op maat gesneden cursus van drie dagen op de VU in Amsterdam om de laatste hiaten op te vullen.
De finalisten - 8 meisjes en 12 jongens - komen uit het gehele land: scholen uit Sneek, Castricum, Middelburg en Almelo zijn vertegenwoordigd. Twee deelnemers komen uit hetzelfde gezin: Sandra en Rob van Wijk, 17 en 18 jaar. Ze hebben allebei net eindexamen gedaan en zich ingeschreven voor een studie in Eindhoven. Sandra's favoriete vak is wiskunde. Rob is een enorme computerfanaat. De prijsuitreiking vindt donderdag 13 juni plaats om 14.00 uur in de Aula van de universiteit, Comeniuslaan 2. Het programma van de olympiade is te vinden op www-chemistry.sci.kun.nl/olympiade.html 6-6-2002


* Site chemie-olympiade

Deel: ' 23e Nationale Chemie Olympiade Nijmegen '
Lees ook